Jednání na ministerstvu spravedlnosti Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek: Nemůžeme finančně uspokojit všechny požadavky právnických profesí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl po dnešní schůzce se zástupci právnických stavů a profesí, že nebude možné uspokojit všechny finanční požadavky, které vznesli. Demokratický právní stát ale některé z požadavků zabezpečit musí, napsal na síti X. Chce o tom přesvědčit vládu i poslance, konkrétněji se ale hodlá vyjádřit až po jednání s ministry. Účastníci setkání při odchodu ocenili, že se ministerstvo snaží najít řešení. Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk zdůraznil, že přístup k financování justice je zapotřebí zcela změnit.

„Jednání se zástupci stavů a profesí z resortu bylo potřebné. Oceňuji otevřenost debaty. Shoda byla v tom, že udržení chodu právního státu vyžaduje i odpovídající finanční prostředky. Je však třeba zohlednit, dodávám já, i stávající možnosti ekonomické situace státu,“ uvedl Blažek. „Všechny vznesené požadavky s ohledem na jejich celkovou výši uspokojit nebude možné. Některé však podle mne demokratický právní stát zabezpečit musí. A o tomto chci přesvědčit vládu i poslance při projednávání nejen státního rozpočtu. Konkrétněji se mohu veřejně vyjádřit až po jednání s vládními kolegy. Předčasné výroky by mohly vše poškodit,“ doplnil.

„Jsem vděčný, že se po desítkách let, kdy je justice podfinancovávána, hýbou ledy a mění se přístup státu a vlády k tomuto resortu. Protože bych se opravdu nerad dočkal toho, že budeme zavírat soudy a otevírat věznice, neb nebudou peníze na jejich financování,“ poznamenal Šuk, který loni dojednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) dohodu, podle níž mají platy zaměstnanců soudů postupně růst a příští rok dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek.

Navýšení bude významné

Šuk potvrdil, že ministerstvo dohodu nadále naplňuje. Podle něj dnes odeslalo na účty soudů částku, která představuje navýšení na jednoho zaměstnance o celkem 8400 korun za rok. „Od příštího roku pak bude zvýšení platu natolik významné, že by mohlo zažehnat bezprostřední hrozbu stávky,“ dodal.

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra odcházel „v opatrné naději“. „Možná i toto jednání vyšle určitou důvěru mezi ty lidi a budou ochotni čekat, jak to bude vypadat v příštím roce,“ řekl na adresu zejména odborného aparátu justice, kde jsou podle něj kvůli nízkému platovému ohodnocení největší potíže.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová připomněla, že je zapotřebí přidat i personálu státních zastupitelství. „Všichni jsme se shodli na tom, že prioritou je, abychom – řeknu příklad – nemuseli doplácet zaměstnancům soudů a státního zastupitelství do zaručené mzdy. Aby nenastupoval absolvent střední školy s vysokou odpovědností za plat, který je nižší než garantovaný. Naše požadavky budeme akcentovat dál, ale počkáme na to, jak pan ministr dopadne na ministerstvu financí,“ dodala.

Zaměstnanci soudů v květnu kvůli nízkým platům den stávkovali a zůstávají ve stávkové pohotovosti. Anna Pospíšilová a Marie Šafrová z Odborového svazu justice řekly novinářům při příchodu na dnešní jednání, že pro všechny zaměstnance soudů trvají na požadavku patnáctiprocentního navýšení platů a samostatných, nezávislých platových tabulek. „Pokud jednání o tabulkách skončí na mrtvém bodě, tak naše další kroky můžou být okamžité,“ odpověděla Šafrová na dotaz, zda hrozí další stávka justičního personálu.

Tabulky společné se státním zastupitelstvím

Po jednání odborářky sdělily, že netrvají na oddělení tabulek zaměstnanců soudů od zaměstnanců státních zastupitelství. Počkají na konkrétní podobu návrhů. „Bylo to od počátku nedorozumění, které jsme si vyjasnili. Obě ty profesní skupiny budou posuzovány stejně. Za stejnou práci by měli mít stejnou odměnu,“ prohlásila k tomu Bradáčová.

Nedostatek financí na zajištění chodu věznic hlásí i Vězeňská služba. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) při dnešních interpelacích ve Sněmovně uvedl, že bezpečnostní sbor by měl dostat dalších 300 milionů korun z Všeobecné pokladní správy. Příslušné rozpočtové opatření už je podle něj v legislativním procesu, který by se mělo podařit uzavřít tento nebo příští měsíc.

Blažek řeší i téma zvýšení tarifních odměn pro advokáty či nové platové výměry soudců, kteří na základě rozhodnutí Ústavního soudu dostanou od července přidáno a v červnové výplatě najdou nedoplatek za uplynulý půlrok.

Na dnešní jednání dorazil i ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis, ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková, prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík nebo prezident Notářské komory Radim Neubauer. Přišli také zástupci odborů ministerstva, justice či probační služby. Vedení ministerstva zastupovali vedle Blažka i justiční náměstek Karel Dvořák a ekonomický náměstek Radomír Daňhel. Ministr pozvaným hostům předem napsal, že kvůli zajištění chodu právního státu by měli vynaložit úsilí k hledání shody.

(čtk)