Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek chce oddálit schvalování změn zákona o advokátních úschovách

Ministr spravedlnost Pavel Blažek (ODS) chce oddálit schvalování změn zákona, které mají zpřísnit kontrolu advokátních úschov. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize dnes řekl, že nebude souhlasit s tím, aby se druhé čtení ve Sněmovně uskutečnilo do prázdnin. Ministerstvo podle něj zatím vyjednává s bankami o tom, jak je konkrétně možné zamezit případům zpronevěry.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že spolu s Českou advokátní komorou (ČAK) plánuje pozměňovacími návrhy u zákona o advokacii zakotvit povinnost banky vyplácet peníze pouze na číslo uvedené ve smlouvě o úschově, zřídit garanční fond pro případné odškodnění či zakotvit pravomoc ČAK úschovy kontrolovat. Úřad tak reagoval na kauzu stíhané advokátky Hany Sukové, která údajně podvedla 44 klientů a způsobila jim škodu přes 153 milionů korun.

Ministr v principu souhlasí s tím, aby banky mohly kontrolovat, jestli advokát neposílá finanční prostředky jinému člověku než tomu, který je dal do úschovy. „To ale nejde vždycky,“ uvedl. Někdy podle něj není předem známo, kdo peníze nakonec dostane. Je proto podle něj nutné vymezit, jakých konkrétních transakcí se budou úpravy týkat.

„Byl bych rád, kdyby to bylo do září,“ prohlásil Blažek. Úřad podle něj o problému jedná také s ČAK, která v současnosti nemá mnoho prostředků, jak advokátní úschovy kontrolovat. Advokátka a senátorka Daniela Kovářová (nestr.) i kvůli tomu v pořadu odmítla odpovědnost advokátní komory za případ Sukové. Kauzu označila za „ojedinělý exces, který se u 16.000 advokátů vyřizujících ročně obrovskou spoustu úschov, stává úplně výjimečně“.

Klienti stíhané advokátky podali na ČAK trestní oznámení. Stavovské sdružení advokátů podezírají z úmyslného nebo nedbalostního praní špinavých peněz, případně z dalších trestných činů v souvislosti s prováděním a kontrolou advokátních úschov.

Policisté aktuálně evidují 44 poškozených klientů Sukové, kteří svěřili advokátce své peníze v souvislosti s nákupem nemovitostí. Suková měla podle poškozených v dané oblasti vynikající pověst a dlouholetou praxi. Podle stanoviska předsednictva ČAK z listopadu loňského roku je kauza osobním lidským a profesním selháním Sukové, nikoliv selháním systému advokátních úschov jako takového.

(čtk)