Advokátní talár Foto: ČAKadvokát

Advokát vybízí ke stávce kvůli nenavýšení tarifu. Nechce obhajovat ex offo

Současná situace v advokacii je pro mnohé advokáty již ale ekonomicky neudržitelná, říká Česká advokátní komora. Nejenže nedošlo ke zvýšení advokátního tarifu, ale stále trvá situace, kdy soudy advokáty krátí na úkonech v rámci obhajoby ex off. Například advokát Petr Němec na síti X uvedl, že požádal soud o zrušení svého ustanovení ex offo. „Vstoupil jsem do stávky za vyšší advokátní tarif. Kolegové, přidejte se také. Je to jediná možnost, jak lze podpořit boj ČAK za důstojný advokátní tarif,“ uvedl.

Nemůže být takové jednání v rozporu se stavovskými předpisy? „Ústavně zaručené právo na stávku v širším slova smyslu a za situace, kdy ho nyní někteří advokáti volí jako krajní řešení, jako protest vůči neuspokojivým poměrům v oblasti financování právních služeb ze strany státu, však Komora chápe a respektuje,“ reagovala na dotazy České justice mluvčí ČAK Iva Chaloupková a připomíná, že advokáti mají právo stávkovat. Předseda ČAK Robert Němec už dříve uvedl, že klesá množství advokátů, kteří jsou ochotni obhajoby ex offo dělat. V trestním řízení se jako ex offo označuje obhajoba, kdy obviněný musí mít obhájce ze zákona (např. je-li ve vazbě nebo horní hranice hrozícího trestu odnětí svobody převyšuje pět let), ale sám si advokáta nezvolí. Pak je mu ustanoven neprodleně soudem.

Advokátní tarif nebyl valorizován 18 let a zatím se nedaří prosadit jeho zvýšení. Přestože ministr spravedlnosti Pavel Blažek vyjednal s ČAK kompromisní variantu návrhu, proti se staví nejen Ministerstvo financí, ale i soudy. „Ministerstvo spravedlnosti poslední dohodnutý kompromisní návrh advokátního tarifu poslalo do připomínkového řízení, ale některá připomínková místa předkládané změny a argumenty pro ně opět zcela ignorují až bagatelizují. Situace je pro mnohé advokáty již ale ekonomicky neudržitelná,“ uvedla Iva Chaloupková.

https://x.com/SemSuchar/status/1797640594300506188

A soudy také podle vyjádření některých advokátů hledají cesty, jak osekat odměny pro ex offo zmocněnce obětí či jak oddálit jejich vyplacení. Odmítají jim například uhradit účast na výslechu obviněných či některé písemná podání, protože tyto úkony označují za nadbytečné.

„Jednoznačně chápu, že situace dospěla do stádia, kdy se advokáti uchylují ke stávce jako ke krajnímu řešení. Dlouhodobě upozorňujeme, že v důsledku nevalorizace advokátního tarifu dojde k úbytku advokátů ochotných poskytovat právní služby ex offo a další, na které musí sami doplácet a suplovat tím roli státu. Pokud by velký počet advokátů odmítl provádět obhajobu ex offo, mohlo by dojít až k ochromení trestního řízení ve věcech, kde je ze zákona povinná obhajoba. Skutečně mohou vzniknout vážné problémy, upozorňujeme na to opakovaně. V některých regionech přestane být Ústavou zaručené právo na právní pomoc dostupné a může dojít až k ochromení justice,“ reagoval nyní předseda ČAK Robert Němec.

Signály z řad advokátů, že již nejsou dále ochotni pracovat tam, kde musí dotovat poskytování právních služeb, které má financovat stát, zaznívají podle něj dlouhodobě a opakovaně.

(epa)