Fiala dnes jednal se zástupci profesních komor o zákonu o lobbování Foto: Úřad vlády

Zástupci ČAK a dalších komor jednali s premiérem o advokátním tarifu a lobbování

O zvýšení advokátního tarifu, zákonu o lobbování, problémech zdravotnictví či modernizaci územního plánování a reformě veřejných zakázek dnes jednal premiér Petr Fiala (ODS) se zástupci profesních komor. Za Českou advokátní komoru se jednání zúčastnili místopředseda ČAK Martin Maisner a tajemník ČAK Petr Čáp.

ČAK na setkání řešila téma novelizace advokátního tarifu a s tím spojenou problematiku financování odměn ex offo. „Návrh novely advokátního tarifu byl jedním z témat, kterému byl věnován největší časový prostor,“ přiblížil Petr Čáp. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pak zmínil další důvody, proč je změna tarifu potřebná, včetně zajištění ústavního práva na právní pomoc, které může být při zachování stávajícího stavu v některých regionech ohroženo. Z dalšího průběhu diskuse vyplynulo, že jednání o podobě novely tarifu budou ještě pokračovat. Proti navýšení tarifu se vyslovilo ministerstvo financí či ministerstvo vnitra.

Podle resortu financí se navýšení jeví jako značně nepřiměřené a i s ohledem na stav veřejných financí odmítlo poskytnout na jeho pokrytí finanční prostředky. Jeho kritika ovšem zaznívá i zevnitř justice. Proti připomínkám se ČAK ohradila a uvedla, že advokáti nemohou dotovat činnost, kterou má hradit stát.

Podle Fialy je pravidelné setkávání se zástupci profesních komor důkazem systematického přístupu k dialogu, dnešní schůzka byla v pořadí třetí. Debatu považuje za důležitou i proto, že profesní komory spravují důležité agendy a zastávají významné úkoly, díky nimž funguje česká ekonomika, ale i stát a celá společnost. „Doufám, že dnešní setkání znovu přispěje ke konstruktivnímu řešení ve prospěch vašich členů a občanů České republiky,“ řekl Fiala.

„Setkání profesních komor a vlády výrazně přispívá ke komunikaci mezi vládou, případně příslušnými ministerstvy na straně jedné a samosprávnými profesními komorami na straně druhé, včetně zahájení individuálních jednání o některých tématech, jež byla na jednání uvedena,“ vyzdvihl význam setkávání Petr Čáp, tajemník České advokátní komory.

Zákon o lobbování vláda schválila v březnu, na začátku května prošel prvním čtením ve Sněmovně. „Ve vládě panuje shoda na tom, že navrhovaná regulace nepředstavuje nepřiměřený zásah do činnosti profesních komor, ani že by v jejím důsledku mělo dojít ke znemožnění, omezení či znesnadnění plnění úkolů svěřených těmto subjektům zákonem,“ uvedl dnes úřad vlády.

Zástupci profesních komor s Fialou diskutovali také o pravidlech odměňování či úhrad ve zdravotnictví a potřebě reformních kroků a zefektivnění systému při zachování rozsahu poskytované péče.

Profesní komory se také hlásí k potřebě digitalizovat nejrůznější procesy, aktivně se na ní podílejí, což systém státní správy pomáhá modernizovat a zrychlovat. Zástupci vlády s komorami na dnešním setkání řešili také zajištění dostatečného počtu znalců a dalších profesí, což je klíčová podmínka pro výkon některých činností.

(epa)