Nový koeficient je protiústavní Foto: Jiří Novák

Za letošek stát bude soudcům dorovnávat platy. Trvalá změna koeficientu odporuje Ústavě

Snížení soudcovských platů, které spočívá v trvalé změně výpočtového koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku, rozhodl dnes Ústavní soud (ÚS). Zákon nechal platit ještě do konce roku, aby politici mohli vhodně upravit platy veřejných činitelů, třeba poslanců a senátorů, které se odvozují od soudcovské platové základny. Zároveň ale ÚS v nálezu zpravodaje Milana Hulmáka zdůraznil, že soudci budou mít nárok na zpětné dorovnání platů za letošní rok.

V minulosti se platy počítaly tak, že se průměrná mzda za předloňský rok vynásobila koeficientem tři, výsledná suma pak byla platovou základnou pro soudce. Od letoška se v rámci konsolidačního balíčku vlády Petra Fialy (ODS) koeficient snížil na 2,822. Platová základna tak zůstala pod hranicí 114.000 korun, jinak by byla vyšší asi o šest procent.

ÚS v dnešním nálezu poukázal na to, že trvalé snížení koeficientu už v minulosti u soudu dvakrát neobstálo. Ani tentokrát prý vláda a Parlament neodůvodnily potřebnost a přiměřenost trvalého snížení soudcovských platů. Šlo tak o neústavní zásah do materiálního zabezpečení soudců, které je zároveň předpokladem nezávislosti justice.

„Vláda a Parlament se ani nepokusily potřebnost a přiměřenost restrikce odůvodnit provedením komplexního ekonomického rozboru, a tím jednaly ve vědomém rozporu s judikaturou ÚS. Navíc platovou restrikci ani předem neprojednaly s mocí soudní, a tím opět porušily judikaturu ÚS,“ stojí v Hulmákově nálezu.

Úspěšný návrh k ÚS podal Okresní soud v Ústí nad Labem. Rozhodovalo plénum, tedy sbor všech 15 soudců a soudkyň. Odlišné stanovisko uplatnili Jan Wintr a Josef Fiala.

Jak přesně bude v praxi vypadat dorovnání platů, ÚS neuvedl. „My předpokládáme, že odpovědné orgány budou tento nález respektovat a učiní příslušné kroky v rámci svých pravomocí, zejména směrem ke státnímu rozpočtu,“ řekl předseda soudu Josef Baxa. Obecně označil za nešťastné, pokud se musejí soudci domáhat svých nároků soudní cestou.

Politici nyní mají do konce roku prostor na přijetí nové právní úpravy, jinak kvůli zásahu ÚS ze zákona v podstatě vypadne i podklad pro výpočet platů poslanců, senátorů a dalších představitelů státu. „Pokud zákonodárce nezareaguje, může to být problém, ale právě proto má nález odloženou vykonatelnost, aby k tomu nedošlo,“ uvedl Hulmák.

ÚS dnes také rozhodl, že zmrazení platů v roce 2021 bylo v souladu s ústavou, v roce 2022 nikoliv. Na zpětné dorovnání platů za rok 2022 však soudci nárok nemají, a to s ohledem na další ekonomický vývoj během roku 2022, zejména dopady války na Ukrajině. Návrh, který pro rok 2021 zmrazil platy vrcholných politiků a dalších činitelů včetně soudců, předložili ve Sněmovně poslanci tehdy opozičních Pirátů, STAN a KDU-ČSL. V dolní komoře pro něj v listopadu 2020 hlasovalo 91 z 92 přítomných poslanců napříč všemi kluby. Pro rok 2022 šlo o novelu vlády Petra Fialy (ODS), Sněmovna ji schválila v lednu 2022.

Předseda Ústavního soudu dnes řekl, že soudcovské platy nejsou nedotknutelné.

„Vnímali jsme, že život se mění, okolnosti se mění, v některých směrech zažíváme jako společnost do té doby nepoznané. Proto jsme se snažili velmi citlivě posoudit jednotlivé případy,“ uvedl Baxa.

Třemi dnešními nálezy ÚS rozhodoval také o platech svých členů. „Systém neumožňuje, aby tuto otázku posoudil někdo jiný,“ konstatoval Baxa. Připomněl, že i poslanci rozhodují o vlastních platech. „Myslím, že naše profesionalita je dostatečnou zárukou, že jsme postupovali naprosto nestranně,“ uvedl Baxa.

Žádnou právní úpravou se ÚS podle předsedy nezabýval tolikrát jako soudcovskými platy, jejichž stabilitu pokládá za jednu ze záruk nezávislosti justice. Principy a nároky, které plynou z judikatury, jsou podle Baxy pořád stejné. „Opakujeme to jako kolovrátek,“ řekl. U škrtů platných od letošního roku však politici požadavkům judikatury nedostáli.

(čtk, epa)