Nahlížení do spisů nebude možné Foto: Pixabay

Stávka justičního personálu uzavře podatelny, zastaví se zpracování spisů

Uzavření informačních center a podatelen soudů, odročování některých jednání, žádná možnost nahlížet do spisů a zastavení rozesílání soudních rozhodnutí. Takové důsledky bude mít u jednotlivých soudů sídlících v hlavním městě středeční výstražná stávka justičního personálu za vyšší platy. Dnes to uvedli oslovení předsedové a mluvčí pražských soudů. Odročování jednání bude záležet na rozhodnutí konkrétních soudců. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) svolal kvůli situaci v justici na 13. června zástupce všech právnických profesí k jednání.

Odborový svaz justice ve čtvrtek uvedl, že zapojení do stávky přislíbilo 90 procent z 9500 zaměstnanců. Zúčastnit se mají pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Žádají navýšení stávajících platů o 15 procent. Odbory stávku vyhlásily poté, co se na čtvrtečním jednání nedohodly s ministrem.

Ke středečnímu protestu se podle mluvčí pražského městského soudu Barbory Bílkové chystají jak asistenti soudců, vyšší soudní úředníci, zapisovatelky či protokolující úředníci, tak i vymáhající úředníci, účetní nebo personalisté. Bude jich celkem 55 procent z celkového počtu zaměstnanců. „Zásadní omezení v činnosti soudu v současné chvíli neočekáváme,“ předeslala s tím, že se může zpomalit práce informačního oddělení, podatelny a pokladny. Odročeno je zatím osm trestních jednání. Jednání civilních, obchodních a správních se stávka zřejmě nedotkne.

Zásadní omezení provozu naopak ohlásil pražský vrchní soud. Uzavře osobní i elektronickou podatelnu a neumožní nahlížení do spisů. „Odročeny byly všechny civilní věci a většina trestních věcí s výjimkou dvou případů, kde soud musí rozhodnout bezodkladně. Insolvenční jednání odročována nebyla, jelikož k jejich průběhu není nutná účast protokolujících úřednic,“ uvedl mluvčí Vít Tomáš.

Otevřený zůstane i Krajský soud v Praze. „Přestože bude stávkovat téměř polovina našich zaměstnanců, pokusíme se zajistit, aby se stávka veřejnosti nedotkla,“ napsala mluvčí soudu Hana Černá. Zajištění chodu soudu podle ní není ani při jediném dni protestu jednoduché a bude vyžadovat velké nasazení od zbývajících zaměstnanců – například v podatelně budou stávkovat všichni, a její chod tak bude muset obstarat jiné pracoviště soudu. „V případě dlouhodobější stávky by takový stav byl jen těžko udržitelný,“ varovala.

Jednací síň Foto: Tomáš Nahodil

Informační centrum, podatelna a nahlížecí místa zůstanou zavřená v Justičním areálu Na Míčánkách, kde sídlí několik obvodních soudů. „Dále se prakticky zastaví administrativní zpracovávání spisů, například přepisy protokolů a rozhodnutí, vypravování rozhodnutí a dalších dokumentů, jakož i vydávání rozhodnutí, kde nerozhodují soudci,“ přiblížil situaci předseda Obvodního soudu pro Prahu 8 Tomáš Kubec. Předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Ilona Benešová doplnila, že budova bude přístupná jen pro účastníky jednání. Uzavřena bude i pokladna a podání bude možné předat pouze elektronicky nebo klasickou poštou.

„Soudci budou vykonávat běžně úkony, u nichž není nezbytná účast administrativních pracovníků,“ vysvětlila předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Radka Veverková. „Práce trestního úseku bude velmi omezena, v podstatě utlumena jen na úkony, jež nesnesou odkladu a jsou vázány na lhůty určené trestním řádem. V dalších věcech – nařízených hlavních líčeních a veřejných zasedáních – jednání neproběhnou a budou přeodročena,“ vzkázala. Dodala, že na trestním úseku bude stávkovat 90 procent zaměstnanců včetně asistentů soudců. Civilní jednání by se podle ní rušit neměla.

„Už teď je jasné, že civilní jednání se paradoxně většinou konat budou – tam stačí, když dorazí soudce s diktafonem či nahrávacím zařízením,“ uvedl za svůj Obvodní soud pro Prahu 6 předseda Karel Steiner. „V civilních řízeních není v zásadě důvod jednání odročovat, protože je za soud přítomný zpravidla pouze soudce,“ souhlasil Kubec.

„Konání jednání je na zvážení jednotlivých soudců, v případě odročení budou účastníci včas vyrozuměni,“ napsala předsedkyně Okresního soudu Praha – východ Jana Stejskalová na soudním webu s tím, že ke stávce se připojí většina zaměstnanců. Obvodní soud pro Prahu 3 rovněž vyvěsil potřebné informace na webu. Upozornil v nich, že trestní jednání odročí a občanskoprávní bude konat ve standardním režimu. Otevřené zde zůstane i informační centrum, nahlížet do spisů budou moci jen předem objednaní lidé.

U Obvodního soudu pro Prahu 8 se má podle informací stávkového výboru zapojit zhruba 90 procent zaměstnanců, dalších pět procent má dovolenou nebo jsou nemocní. U Obvodního soudu pro Prahu 10 vstoupí do stávky 75 procent zaměstnanců, nicméně na některých úsecích bude stávkovat i přes 90 procent lidí. U Krajského soudu v Praze se do protestu zapojí zaměstnanců méně – 43 procent. „Avšak u okresních soudů v obvodu Krajského soudu v Praze očekáváme účast v rozsahu 95 až 100 procent, což znamená, že některé okresní soudy mohou být v den stávky zcela uzavřeny,“ míní Černá.

Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36.916 Kč, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43.341 korun. Podle odborářů je reálná situace taková, že justiční personál nemá peníze na obstarání životních potřeb.

(čtk)