Ústavní soudci Foto: J. Symon - Ústavní soud

Solidarita soudců posiluje důvěru v justici. ÚS posvětil zmrazení platů za covidu

Zmrazení soudcovských platů v roce 2021 bylo v souladu s Ústavou. „V prvním případě plénum zamítlo návrh na vyslovení neústavnosti zmrazení soudcovských platů (2021). K omezením v covidovém období došlo řádnou legislativní cestou. Dočasná restrikce byla odůvodněna výjimečnými okolnostmi,“ uvedl Ústavní soud na síti X. Zásah neměl za cíl omezení soudcovské nezávislosti.

Soudce zpravodaj Jaromír Jirsa poukázal na výjimečné okolnosti roku 2021, kdy se Česko vypořádávalo s pandemií covidu-19 a jejími rozpočtovými i společenskými dopady. Solidarita soudců v těžkých časech neohrožuje jejich důstojnost či nezávislost, ale naopak upevňuje důvěru společnosti v ně, uvedl Jirsa. Soud rozhodl jednomyslně. Apeloval však na politiky, aby dlouhodobě zajistili odměňování soudců podle stabilních pravidel.

Vzhledem k růstu průměrné mzdy v Česku se měla platová základna soudců v roce 2021 přiblížit hranici 110.000 korun, zákon ale napevno stanovil částku 100.872 korun. Řada soudců dospěla k závěru, že exekutiva svévolně a nepřiměřeně zasáhla do jejich hmotného zabezpečení, a ohrozila tak soudcovskou nezávislost. Někteří podali žaloby. Stanovisko ÚS je pro úspěch žalob určující.

Platy soudců se odvíjejí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství vždy za předloňský rok. Vypočítávají se s ohledem na působiště, funkci a délku praxe z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy a zákonného koeficientu. Pro léta 2021 a 2022 však politici soudcovské platy „zmrazili“ a základnu stanovili napevno na 100.872 korun.

V roce 2023 efekt zmrazení pominul a základna vzrostla na 113.709 korun. Od letoška však v rámci vládních úsporných opatření klesl zákonný koeficient, jímž se násobí průměrná mzda, z hodnoty tři na 2,822. Prakticky se tak zastavil další růst zhruba o šest procent, který by jinak nastal, a platová základna zůstala pod hranicí 114.000 korun.

ÚS se dnes vyjadřuje k úsporným zásahům do soudcovských platů v letech 2021, 2022 a letos, a to postupně ve třech nálezech. Návrhy na vyslovení protiústavnosti nebo zrušení právní úpravy přišly od různých českých soudů, kde jednotliví soudci v žalobách usilují o dorovnání platu.

(čtk, epa)