Justiční stráž Foto: Vězeňská služba

Nejvíce stávka v justici postihne okresy, soudci budou pomáhat s protokolací

Nejvíce zaměstnanců justičního aparátu bude ve středu stávkovat na okresních soudech. Vyplývá to z reakce předsedů krajských soudů, které Česká justice oslovila. Celkový počet stávkujících se bude blížit zhruba 90 procentům lidí. „U Krajského soudu v Ostravě se do stávky dne 29. 5. 2024 zapojí 387 zaměstnanců, oproti 11 zaměstnancům, kteří se do stávky rozhodli nezapojit,“ uvedl předseda soudu Petr Novák. Dalších 27 zaměstnanců pak zůstává doma kvůli nemoci či „ošetřovačkám“. Na Krajském soudu v Hradci Králové bude písemná podání přebírat justiční stráž. Na Nejvyšším správním soudu budou odročena kárná řízení.

Na většině soudů zítra nebude možné vyřídit běžné úkony. Nebudou fungovat podatelny nebo infocentra. Najdou se ale i výjimky. „Provoz podatelny krajského soudu bude pro veřejnost zajištěn. Konání nařízených jednání je na zvážení jednotlivých soudců, v případě odročení budou účastníci vyrozuměni soudcem nebo předsedou senátu. Oznámení o přijatých opatřeních jsme umístili na webu a bude vyvěšeno na budově KS,“ říká předsedkyně českobudějovického krajského soudu Martina Flanderová. Naopak informační centrum, pokladna oddělení veřejného rejstříku krajského soudu pro veřejnost fungovat nebudou.

Předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Celkem se do stávky na Krajském soudu v Českých Budějovicích zapojí 110 zaměstnanců z celkového počtu 148, včetně zaměstnanců pobočky KS v Táboře. U okresních soudů pak bude situace různá. U Okresního soudu v Prachaticích a v Táboře se ale podle Flanderové předpokládá, že se zapojí všichni zaměstnanci.

Na krajském soudu v Praze bude podle informací České justice stávkovat 43 procent lidí. Vedení soudu nebude zaměstnancům podepisovat žádost o home office.

Předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová Foto: KS v Českých Budějovicích

Například v Příbrami, Kladně či Kutné Hoře zůstanou soudní budovy uzavřené, dovnitř budou moci jen lidé vstupující do jednací síně. Mimo provoz bude podatelna, pokladna i infocentrum, uvedly soudy na webových stránkách.

„Z důvodu stávky zaměstnanců justice bude dne 29. 5. 2024 budova Okresního soudu v Příbrami uzavřena, do budovy bude umožněn pouze vstup osobám, které vstupují do jednací síně,“ uvedl předseda příbramského soudu Miloslav Boudník.

Podobný režim bude i v Kutné Hoře či Kladně. „Podání zaslaná v tento den, jak elektronickou cestou, tak písemnou, budou vyzvednuta následující pracovní den. Uvedená omezení platí po celou pracovní dobu soudu,“ oznámil kladenský soud na webu.

Hlavní líčení proběhnou

Odborový svaz justice ve čtvrtek uvedl, že zapojení do stávky přislíbilo 90 procent z 9500 zaměstnanců. Zúčastnit se mají pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Žádají navýšení stávajících platů o 15 procent. Odbory stávku vyhlásily poté, co se na čtvrtečním jednání nedohodly s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Blažek svolal kvůli situaci v justici na 13. června zástupce všech právnických profesí k jednání. „Rozhodl jsem se svolat na 13. červen zástupce všech stavů a profesí v rezortu spravedlnosti. Projednáme nejen platy administrativy soudů. Věřím, že se dohodneme na potřebných návrzích řešení mnoha problémů a na společném postupu v jejich prosazování,“ uvedl ministr spravedlnosti.

V obvodu brněnského krajského soudu bude stávkovat většina zaměstnanců a některé soudy budou zcela uzavřeny. „U Krajského soudu v Brně se ke stávce připojilo 82,5 % zaměstnanců,“ uvedl pro českou justici předseda Milan Čečotka. Na webových stánkách soudu i na dveřích bylo zveřejněno oznámení pro veřejnost o omezení provozu. Mimo provoz budou soudní kanceláře, podatelna, pokladna, telefonní ústředna i informační centrum.

    Krajský soud v Plzni bude fungovat ve velmi omezeném režimu, např. bude uzavřeno informační centrum, podatelna a celé detašované pracoviště veřejného rejstříku. „Většina nařízených jednání či hlavních líčení se však nemusela odvolávat,“ sdělila České justici předsedkyně soudu Věra Oravcová. Na krajském soudu se do stávky zapojí tři čtvrtiny zaměstnanců, na okresech to však bude většina. Někde se očekává i účast 100 procent. „Řešení nastalé situace a přijetí případných opatření je v kompetenci vedení jednotlivých soudů,“ dodává Oravcová.

    Věra Oravcová Foto: Krajský soud v Plzni

    Na Krajském soudu v Hradci Králové se stávky podle vedení soudu zúčastní 82 procent zaměstnanců na pracovišti v Hradci Králové a 80 procent zaměstnanců na pracovišti v Pardubicích. Důsledky stávky bude řešit především vedení okresních soudů podle místních podmínek. „Konkrétně se jedná zejména o odročení či přeložení všech původně na středu nařízených jednání a to jak na pracovišti v Hradci Králové, tak v Pardubicích. Na pracovišti v Hradci Králové dále nebudou přítomni ani zaměstnanci na pokladně, podatelně a v informační kanceláři. Písemná podání bude přesto možné podat a to prostřednictvím justiční stráže. Na pracovišti v Pardubicích bude chod pokladny, podatelny i informační kanceláře zajištěn i ve středu,“ uvedl mluvčí soudu Martin Kos.

    10 osob v práci

    Účast na stávce u Okresního soudu v Trutnově by měla být 97 procent, u chrudimského okresního soudu 95 procent, u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě 95 procent, u pardubického okresního soudu přes 70 procent a u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí 99 procent. Stoprocentní účast hlásí okresní soudy v Náchodě, Semilech, Svitavách, v Rychnově nad Kněžnou a v Jičíně.

    I u soudů v obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem bude zajištěn nezbytný provoz, neodkladné úkony T zajistí trestní služba, včetně vazebních zasedání. „V případě konání vazebního zasedání jsou soudci připraveni vypomoci  s protokolací navzájem,“ říká předsedkyně Lenka Ceplová.

    Soudní jednání v civilních a opatrovnických věcech budou zajištěna tam, kde jsou nahrávací zařízení a lze tedy soudit bez zapisovatelek.

    Soudní jednání v civilních a opatrovnických věcech budou zajištěna tam, kde jsou nahrávací zařízení a lze tedy soudit bez zapisovatelek. „Rovněž v této agendě bude zajištěn příjem a rozhodování o předběžných opatřeních. Soudy na webu, případně u vstupu do budovy budou informovat veřejnost o omezení provozu, případně o podmínkách a místech pro přijetí urgentních podání. Většina okresních soudů neuzavírají budovy, ale je zřejmé, že provoz bude omezen,“ dodává Ceplová.

    Rovněž v této agendě bude zajištěn příjem a rozhodování o předběžných opatřeních. Soudy na webu, případně u vstupu do budovy budou informovat veřejnost o omezení provozu, případně o podmínkách a místech pro přijetí urgentních podání. Většina okresních soudů bude otevřena za omezeného provozu. Do stávky se podle Ceplové zapojí i zaměstnanci krajského soudu. Chod bude omezen, vyřizovat se budou jen nejnutnější úkony.

    Z pobočky krajského soudu v Liberci se z 86 zaměstnanců v administrativě včetně asistentů soudců stávky aktivně zúčastní 68, dalších osm je na dovolené nebo v pracovní neschopnosti. „V práci bude jen deset osob – asistenti soudců, pracovníci IT, pracovníci správy,“ uvedla mluvčí pobočky krajského soudu Karolína Francová. Pobočka krajského soudu bude přijímat jen neodkladná podání, jako jsou například návrhy na vydání předběžného opatření. Odročené bude i hlavní líčení v trestní kauze spojené s vydíráním. „Řešil se problém se zajištěním videokonference, tu se nakonec podaří zajistit díky nestávkujícímu vedoucímu IT,“ uvedla Francová. Podle ní se budou konat i plánovaná veřejná zasedání na civilním odvolacím úseku. „Neboť je možno k záznamu využít nahrávací techniku, ale jinak soudní oddělení nebudou fungovat,“ dodala.

    Okresní soud v Liberci, jenž sídlí ve stejné budově jako pobočka krajského soudu, provoz omezí ještě více. Do stávky se zapojí všech 112 administrativních pracovníků a nebudou se konat ani civilní řízení, u nichž lze využít nahrávací techniku. „Je to ze sounáležitosti s administrativními pracovníky,“ uvedl předseda okresního soudu Petr Hoček. Výjimkou budou jen případné návrhy na vzetí do vazby, které by nesnesly odkladu.

    Zcela uzavřený bude Okresní soud v Jablonci nad Nisou, kde se do stávky z 54 administrativních a technických pracovníků nezapojí jen tři. „Nařízená jednání budou odročena na jiný termín. Soudci okresního soudu budou pracovat, samozřejmě s omezeními plynoucími z nepřítomnosti administrativního personálu,“ dodal mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř.

    Do stávky se zapojí i všech 30 administrativních pracovníků Okresního soudu v Semilech. Do budovy se dostanou jen lidé, kteří přijdou na líčení v jednací síni 108, kde bude samosoudkyně. „Informovali jsme ji, že pokud bude potřebovat nějaký servis, tak ho nebude mít k dispozici,“ dodal ředitel soudní správy semilského soudu Petr Blažek.

    Také do budovy Okresního soudu v České Lípě se dostanou ve středu jen lidé, kteří jdou na nezrušená veřejná líčení.

    Stávka se nejméně dotkne vrchních a nejvyšších soudů. Na NSS se ovšem zruší nařízená kárná řízení. „Jednání ve věci kárné odpovědnosti soudních exekutorů, které se ten den mělo na soudě konat, bylo odročeno. Soudci i v den stávky pokračují ve výkonu své ústavní funkce. Základní chod soudu pro veřejnost, zejména příjem podání účastníků na soud, je i v den stávky zajištěn,“ uvedl předseda soudu Karel Šimka. Řešit měl NSS případ exekutora Juraje Podkonického.

    Eva Paseková, čtk