Premiér Petr Fiala Foto: Úřad vlády

Justiční personál zůstane ve stávkové pohotovosti. Fiala věří, že se najde řešení

Zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního zůstanou od čtvrtka ve stávkové pohotovosti, dokud se nedočkají vytvoření a schválení nových platových tabulek pro justici. Dnes to uvedla předsedkyně justičních odborů Anna Pospíšilová. Do dnešní stávky se podle ní zapojilo 95 procent justičního personálu. Měli omluvené neplacené volno, zameškanou práci budou muset dohnat v následujících dnech. Premiér Petr Fiala (ODS) chápe nespokojenost zaměstnanců soudů s platy, věří, že se podaří najít řešení. Stávka je důsledkem několika let neřešeného problému, uvedl dnes.

Stávková pohotovost nijak neohrozí chod soudů. „Všichni zaměstnanci budou pracovat, ale budou připraveni vstoupit do případné stávky,“ popsala odborářka.

„Slyšeli jsme vyjádření některých představitelů vlády a Poslanecké sněmovny a jsme rádi, že jsou na naší straně. Doufáme, že se podaří nové platové tabulky, které budou nezávislé a samostatné pro zaměstnance soudů,“ uvedla Pospíšilová k dopadu dnešního protestu. Premiér Petr Fiala (ODS) například vzkázal, že nespokojenost zaměstnanců chápe. Členové vlády se podle něj shodli na tom, že se otázkou rozpočtu pro letošní rok budou nadále zabývat.

„Stávka je důsledkem několika let neřešeného problému. Chápu zaměstnance soudů, že nejsou spokojeni a věřím, že se nám podaří najít společné řešení. Členové vlády se shodli, že se otázkou rozpočtu letošního roku budou nadále zabývat,“ sdělil Fiala.

Ministerstvo spravedlnosti odborářům minulý čtvrtek přislíbilo vytvořit pracovní skupinu k diskusi o tabulkách. Dnes zveřejnilo, že skupina se poprvé sejde 10. června. O tři dny později bude ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) o situaci v resortu jednat se zástupci všech právnických profesí.

Vytvoření tabulek má podle Pospíšilové v současné době pro odbory prioritu před druhým jejich požadavkem, tedy zvýšením platů o 15 procent. „Pan ministr nám řekl přímo, že finanční prostředky nemá, ani je mít nebude,“ odpověděla na otázku, zda se odbory byly ochotné na čtvrtečním jednání na ministerstvu dohodnout na nižším zvýšení než patnáctiprocentním.

Do dnešní celodenní výstražné stávky se zapojili soudní zaměstnanci všech profesí vyjma soudců, kteří ani ze zákona stávkovat nemohou, ale požadavky stávkujících označují za oprávněné. Nepracovali tak například asistenti soudců, vyšší soudní úředníci, zapisovatelky či protokolující úředníci, vedoucí soudních kanceláří, soudní tajemníci, vymáhající úředníci, účetní, personalisté nebo pracovníci IT. Zaměstnanci Ústavního soudu protest svých kolegů podpořili dopisem zaslaným ministrovi spravedlnosti.

Soudy kvůli nedostatku personálu zrušily řadu naplánovaných jednání. Některé soudní budovy, včetně podatelen a infocenter, zůstaly zcela uzavřeny, jinde provoz fungoval v omezeném režimu. V neodkladných případech někde zapisovatelky zastupovali soudci.

(čtk, epa)