Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek a Stanjura jednali se zástupci justice o platech soudních úředníků

V Poslanecké sněmovně se dnes sešli ministr spravedlnosti Pavel Blažek, ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS), náměstek ministra Blažka Radomír Daňhel a prezident Soudcovské unie Libor Vávra s místopředsedou Nejvyššího soudu Petrem Šukem. Tématem bylo odměňování justičního personálu a hrozba další stávky.

„Mám z jednání dobrý pocit. S ministrem financí jsme se snažili vysvětlit si náš částečně odlišný pohled na dosavadní plnění dohody o postupném zvýšení platů zaměstnanců soudů a na důvody, které vedly zaměstnance až k výstražné stávce,“ řekl České justici po jednání Petr Šuk. Průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36.916 korun, celorepubliková průměrná mzda byla zhruba o 6400 Kč vyšší. „Mohu potvrdit, že loni sjednaná dohoda dojde svého naplnění a od příštího roku půjde na platy zaměstnanců justice částka odpovídající průměru ve státním sektoru, bez zohlednění ozbrojených složek a školství, což bude znamenat skutečné zvýšení platů,“ dodal Šuk.

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra zatím jednání nechtěl komentovat. „Dohodli jsme se, že výsledky jednání zatím nebudeme prezentovat,“ uvedl pouze. Naznačil, že na jednání se řešil i rozpočet ministerstva spravedlnosti. Ministr Blažek již dvakrát požádal o jeho navýšení s tím, že chybí peníze na platy i na zásobování Vězeňské služby. Ministerstvo financí to ale odmítlo.

Pracovníci v justici si stěžují, že přidáno dostali dosud málo či vůbec. Jednotlivé soudy totiž rozdělují peníze z navýšeného rozpočtu různě. Odborový svaz justice proto volá po systémovém řešení. Podle předsedkyně Anny Pospíšilové je pro odbory nyní prioritou vytvoření tabulek, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců, před druhým jejich požadavkem, tedy zvýšením platů o 15 procent. 

V příštích dvou týdnech se uskuteční řada jednání, kde se budou platy zaměstnanců v justici řešit. První bude již toto pondělí v Brně. „V pondělí 3.6. se v Brně uskuteční pravidelná porada s vedením justice, na kterou jsou kromě špiček justice pozváni ministr pro legislativu, zákonodárci, a další hosté,“ uvedl pro Českou justici mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

Pracovní skupina k vytvoření nových tabulek se poprvé sejde 10. června. O tři dny později bude ministr Blažek o situaci v resortu jednat se zástupci všech právnických profesí.

(epa, pd)