Foto: psp.cz

Poslanci se rozhodli ukončit schůzi Sněmovny, sejdou se až v lednu

Poslední letošní schůze Poslanecké sněmovny skončila dnes krátce před 14:00. S návrhem vyřadit zbývající neprojednané body z programu a tím ukončit schůzi vystoupil předseda klubu ODS Marek Benda a odvolal se na dohodu všech poslaneckých klubů. Poslanci tak neprojednali například výroční zprávy o činnosti a hospodaření České televize, Českého rozhlasu nebo ČTK ani zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Poslanci by se znovu měli sejít v příštím roce v polovině ledna, kdy má začít první řádná schůze v roce 2024.

„Myslím, že jsme toho dnes udělali poměrně hodně,“ konstatoval Benda. Byť měla Sněmovna o Bendově procedurálním návrhu hlasovat podle pravidel ihned, o slovo ještě požádala předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. „Rozumím, měli bychom správně hlasovat, ale myslím, že to budou vřelá slova, tak pro tentokrát uděláme výjimku,“ poznamenal předsedající Jan Skopeček (ODS).

Schillerová přitakala. „Odhadl jste to podle mého příjemného výrazu. To se mi líbí, že už umíte tak ve mně číst,“ řekla. Ve vystoupení připomněla ranní adventní setkání poslanců s pražským arcibiskupem Janem Graubnerem. „Seděli jsme tam napříč politickým spektrem, tak já stejně teď všem bez ohledu na to, v jakých lavicích sedíte a jaké politické názory zastáváte, přeji krásné Vánoce,“ uvedla. Do nového roku popřála Schillerová poslancům hodně zdraví a poděkovala jim za spolupráci. „A myslím to opravdu upřímně,“ dodala.

Poslední slovo, už po hlasování o ukončení schůze, měl Skopeček. Jménem zákonodárců popřál a poděkoval za spolupráci sněmovním zaměstnancům. Popřál pak k Vánocům i k Novému roku rovněž poslancům.

Do konce roku tak z parlamentních komor zasedne pouze Senát. Ve čtvrtek by měl schvalovat například zákon upravující poplatek za předčasné splacení hypotéky nebo zákon usnadňující budování hlubinných úložišť radioaktivního odpadu.

Sněmovna dnes schválila kromě jiného tři smlouvy o zamezení dvojímu zdanění nebo smlouvu, která má usnadnit policejní spolupráci s Vietnamem. Podpořila i novelu, která má pomoci získávat nové pěstouny.

(čtk)