Foto: Kampaň Petra Pavla

Pavel chce se senátory zhodnotit dosavadní proces navrhování soudců ÚS

Prezident Petr Pavel si chce na čtvrteční schůzce s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími členy horní parlamentní komory zhodnotit dosavadní proces navrhování ústavních soudců. Řekl to dnes při návštěvě Itálie. Předpokládá, že bude nastavený systém pokračovat, považuje ho za transparentní. Nevidí důvod proces měnit.

Kromě Vystrčila se zúčastní schůzky i místopředsedové Senátu Jiří Drahoš (za STAN), Jitka Seitlová (KDU-ČSL), Jiří Oberfalzer (ODS), Tomáš Czernin (TOP 09), předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS) a šéf výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Růžička (za TOP 09) či předsedové klubů.

„Především sledujeme to, abychom si udělali revizi dosavadního procesu,“ řekl Pavel. Senátoři by si se zástupci prezidentské kanceláře měli vyjasnit, co v daném procesu viděli jako dobré a kde jsou určité těžkosti. „Nevidím v současné chvíli nutnost ten proces jakkoli transformovat, předělávat, protože je nastaven transparentně a mám za to, že zajišťuje oběma stranám naplnění jejich ústavních povinností,“ poznamenal.

Ve čtvrtek si vyslechne podněty ze strany Senátu a po vyhodnocení jednání podle něj Hrad oznámí, jak bude k věci přistupovat do budoucna. „Ale předpokládám, že budeme v tom systému, jak je nastaven, pokračovat i dál,“ dodal Pavel.

Prezident ve středu navrhl na ústavního soudce advokáta Milana Hulmáka, který působí mimo jiné na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Hulmák je aktuálně třetím adeptem, kterého Pavel navrhl Senátu k vyslovení souhlasu se jmenováním. Před měsícem prezident navrhl na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. Obsadit by mohli dvě volná místa v patnáctičlenném týmu ústavních soudců.

Nominaci advokátky Lucie Dolanské Bányaiové a Zdeňka Kühna z Nejvyššího správního soudu na ústavní soudce bude Senát schvalovat na schůzi, která začne 14. prosince. ČTK to dnes oznámila Andrea Kubová ze senátního oddělení komunikace.

Senátem v říjnu neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Horní komora 18. října jeho nominaci neschválila. Simon se stal prvním adeptem prezidenta Pavla, který v Senátu neprošel.

(čtk)