Bratranec soudkyně je od krku dolu ochrnutý Ilustrační foto: Pixabay

Soudkyně měla využít majetek handicapovaného bratrance. Vše jsem dělala pro rodinu, řekla u soudu

Pražská soudkyně Adriana Pilařová údajně využila ve svůj prospěch majetek handicapovaného bratrance, který měla spravovat. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 8, které kvůli tomu hrozí i odvolání z funkce, vinu popírá. V projednávání žaloby na Pilařovou dnes pokračoval kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Pilařová byla opatrovnicí bratrance a tvrdí, že postupovala s péčí řádného hospodáře. Místopředseda obvodního soudu Tomáš Kubec ale její jednání považuje za neetické a navrhl, aby kárný senát Pilařovou odvolal z funkce. Kárnou žalobou se senát začal zabývat na začátku června, rozhodnutí vyhlásí 6. listopadu.

Dnes senát provedl řadu listinných důkazů. Podle kárného návrhu získala Pilařová bratrancovu polovinu nemovitosti za podhodnocenou cenu. Sama se pak do domu následně nastěhovala, zatímco handicapovaný bratranec je v domově pro seniory. Podle kárné žaloby také není jasné, jak nakládala s penězi, které bratranec zdědil po rodičích. Obviněná soudkyně podle Kubce jako opatrovnice jednala při správě majetku netransparentně, s majetkem podle něj nakládala ve vlastní prospěch. Její jednání podle něj vyznívá velmi neeticky a ohrozila jím důvěru v nezávislé a nestranné rozhodování soudu. Podle něj soudkyně navíc poškozuje justici dlouhodobě. Čelí totiž už čtvrtému kárnému návrhu.

Soudkyně se vinna necítí. „Domnívám se, že jsem postupovala s péčí správného hospodáře. Žila jsem v přesvědčení, že všechno dělám správně, že to dělám pro rodinu. A já mám být nyní potrestaná za to, že jsem se o něj (bratrance) starala. Celá rodina si to přála, abych se o něj postarala. Proč bych měla přijít o práci, nic špatného jsem neudělala,“ uvedla Pilařová.

Česká justice o kauze opakovaně informovala.

Obhájce navrhuje zproštění

Už dříve popsala zacházení s domem v Praze-Dejvicích i dědictvím svého bratrance po jeho rodičích, se kterými udržovala silný vztah i ona jako jejich neteř. Snažila se prý udělat to nejlepší pro bratrance, vyhovět dříve vysloveným přáním jeho zemřelých rodičů a zajistit opravu zchátralého domu. Obhájce navrhl, aby ji senát kárného obvinění zprostil.

Zacházení s penězi i domem v Praze prověřuje na základě trestního oznámení také policie. Trestní řízení ale zatím podle dostupných informací nezahájila, což je také důvod, proč se kauzou může zabývat kárný senát. Jinak by musel kárné řízení přerušit. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v březnu dočasně zprostil Pilařovou výkonu funkce, momentálně tedy nesoudí a pobírá polovinu platu.

Kárná žaloba zahrnuje ještě druhý skutek. Soudkyně se letos v lednu nedostavila do Psychiatrické léčebny v Bohnicích, kde měla z titulu své funkce zhlédnout některé chovance. Dostavila se až po urgenci advokáta a výzvě místopředsedkyně soudu. Pilařová už dříve uvedla, že se v podstatě jednalo o nedorozumění. Domnívala se prý, že na místo míří jiný soudce.

(čtk)