Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Foto: Senát

Soudce zpravodaj Rychetský: Od Lisabonské smlouvy po zákaz kouření

Prezident dnes ve 13,00 hodin jmenuje na Hradě nového předsedu Ústavního soudu. Předpokládá se, že se jím stane bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Podle avíza Hradu může prezident jmenovat i dalšího soudce, který nahradí Ludvíka Davida. Prezident bude muset rovněž jmenovat jednoho místopředsedu. Prezident již dříve avizoval pestrost pohlaví, a tak by se místopředsedkyní mohla stát žena.

Mezitím přinášíme výběr významných nálezů Ústavního soudu (ÚS), které jako soudci zpravodajové připravovali Pavel Rychetský a Ludvík David. Rychetský u soudu působil od roku 2003, po dvě období byl jeho předsedou. David přišel v roce 2013. Jejich funkční období končí 7. srpna. Nálezy jsou označeny datem vyhlášení nebo zveřejnění.

S Rychetským i jeho nástupcem se Pavel plánuje setkat při své pondělní návštěvě Brna.

Pavel Rychetský

28. dubna 2005 – Samosprávy v Česku nemohou zakazovat státním úředníkům vykonávajícím svou funkci vstup do obce. ÚS zrušil spornou vyhlášku Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku.

5. října 2006 – Odboráři musejí nadále poskytovat zaměstnavatelům jmenné seznamy účastníků stávek při jednání o kolektivních smlouvách. ÚS zamítl návrh na zrušení části zákona o kolektivním vyjednávání.

31. ledna 2007 – Zmrazení růstu soudcovských platů v letech 2003 a 2004, které vláda zdůvodňovala především ekonomickými dopady povodní v roce 2002, nebylo protiústavní a nepředstavovalo nepřípustný zásah do soudcovské nezávislosti.

3. listopadu 2009 – Lisabonská smlouva je v souladu s českým ústavním pořádkem a její ratifikaci lze dokončit, rozhodl jednomyslně ÚS. Smlouva novelizovala starší římskou a maastrichtskou smlouvu a reformovala unijní instituce a rozhodovací mechanismy. Měla řadu kritiků, podle kterých přenesla nepřípustně velký díl rozhodovacích pravomocí z národních vlád na unii.

27. listopadu 2012 – ÚS vyškrtl z reformního balíčku veřejnou službu pro nezaměstnané. Úřad práce už nemůže vyřadit z evidence člověka, který službu odmítne. Soud na návrh opozičních sociálních demokratů provedl několik dalších škrtů, zejména v zákoně o zdravotních službách. Navrhovatelé však uspěli pouze částečně. Žádali zrušení 14 reformních norem kvůli proceduře jejich schvalování.

2. dubna 2014 – Lázeňská vyhláška, jež omezila rozsah péče hrazené zdravotními pojišťovnami, zůstane v platnosti jen do konce roku. ÚS vyhověl návrhu skupiny senátorů na zrušení vyhlášky, odložil však vykonatelnost svého nálezu, aby umožnil schválení nové úpravy.

9 srpna 2017 – Náhrada za pozemky, které už nelze restituentům vydat, musí být přiměřená a rozumná. Justice může podle ÚS v konkrétních sporech zohlednit současné poměry, a nejen ceny z počátku 90. let, jejichž určování tehdy popsal zákon o půdě.

18. dubna 2018 – Úplný zákaz kouření v restauracích nadále platí, sleduje legitimní cíl, tedy ochranu zdraví lidí. ÚS ale provedl v protikuřáckém zákoně jiné dílčí škrty. Zrušil zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sám sebe. Ustanovení podle soudu dopadalo na kohokoliv i při rutinních činnostech, třeba sekání trávy a žehlení.

Ludvík David

10. června 2014 – Občanská sdružení mohou za určitých podmínek podat návrh na zrušení územního plánu. Justice dosud razila opačný přístup. Spolky mají podle ÚS takzvanou aktivní legitimaci zpravidla tehdy, když sídlí v lokalitě dotčené územním plánem nebo když tam členové sdružení vlastní nemovitosti.

23. února 2015 – ÚS potvrdil ústavnost právní úpravy povinného očkování u dětí v zájmu ochrany veřejného zdraví, včetně možnosti sankcionovat rodiče. Zároveň ale vyzval zákonodárce k zavedení odpovědnosti státu za škodu způsobenou jednotlivci povinným očkováním.

20. ledna 2016 – ÚS se zastal rodičů z Brněnska pokutovaných za to, že nenechali očkovat dítě povinnou hexavakcínou. Důvodem pro odmítnutí očkování může být nejen náboženství, což soud uznal již v minulosti, ale v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším, sekulárním smyslu. Jde například o situaci, kdy rodiče zaznamenali negativní účinky u jednoho potomka a poté by měli umožnit očkování druhého. V podobných, spíše výjimečných případech může stát upustit od peněžní sankce.

25. července 2017 – ÚS ponechal úředníkům pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Zamítl návrh pravicových poslanců na zrušení části zákona o ochraně ovzduší. Pokud fyzická kontrola kotle následuje po vyčerpání ostatních možností a je důsledkem opakovaného podezření na používání nevhodného paliva, jde o přiměřené omezení práv.

15. prosince 2021 – ÚS nevyhověl návrhu skupiny senátorů na zrušení právní úpravy, kvůli níž od ledna 2020 nedosáhla část rodičů dětí do čtyř let na zvýšení rodičovského příspěvku. Zvýšení se nedotklo přibližně 70.000 rodin, které rodičovský příspěvek v původní výši vyčerpaly takzvaně zrychleně před 1. lednem 2020. „Ač nejde o právní úpravu ideální, stále ještě jde o úpravu racionální,“ uvedl tehdy soudce David.

11. října 2022 – ÚS zamítl stížnost kardinála Dominika Duky a právníka Ronalda Němce, kteří se domáhali omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřovali v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice jim nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Podle ÚS by soudci neměli být strážci morálky.
(čtk, ire)