Muž vyhrál v ruletě miliony Foto: Pixabay

Nejvyšší soud se zabýval neobvyklým sporem o vyplacení výhry v ruletě

Neobvyklým sporem o vyplacení výhry v ruletě se zabýval Nejvyšší soud. Aby výherce získal peníze rychleji, dohodl se s provozovatelem rulety na snížení sumy, tedy jakési „slevě z výhry“. Později podal neúspěšnou žalobu, jejímž prostřednictvím se domáhal i zbytku peněz. Nejvyšší soud dovolání odmítl, o rozhodnutí informovala v tiskové zprávě mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Muž vyhrál ve třech samostatných hrách v ruletě celkem 11,76 milionu korun. S provozovatelem se dohodl, že přijme výhru sníženou o 4,26 milionu korun, tedy 7,5 milionu korun.

Celní úřad ale později rozhodl o tom, že se provozovatel hry dopustil přestupku, protože nevyplatil celou výhru, což je v rozporu se zákonem o hazardních hrách. Na to reagoval výherce žalobou a domáhal se doplacení zbylé částky.

Soudy obou stupňů se shodly, že pokud si obě strany domluvily určitá práva a povinnosti odchylně od zákona o hazardních hrách, tedy od veřejného práva, nedopustily se z pohledu soukromého práva žádného zakázaného ujednání. Verdikt potvrdil i Nejvyšší soud.

Uplatňování práva soukromého není závislé na právu veřejném, zdůraznil Nejvyšší soud. Samotný fakt, že celní správa označila ujednání o „slevě z výhry“ za správní delikt, nemůže zmařit právní účinky soukromoprávní dohody.

(čtk)