Hledaného muže z Karlovarského kraje zadržela policie v Koreji a vydala ho do ČR Foto: Pixabay

Muž vylákal od lidí miliony a uprchl do Koreje. Země ho vydala do ČR

K prvnímu případu vydání (extradice) osoby trestně stíhané v České republice z Korejské republiky došlo tento týden. „Vydaná osoba, původem české státní příslušnosti, která následně nabyla korejského státního občanství Korejské republiky, byla na základě mezinárodního pátrání a žádosti o vydání Ministerstva spravedlnosti ČR zadržena v červnu 2023 na území Koreje,“ informoval mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Na začátku roku 2022 na podezřelého muže soudce vydal evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz a pátrání dovedlo policisty až do Koreje, kde muž žil, získal občanství a začal používat korejské jméno. Do pátrání se tak zapojili i policisté z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci a finální zadržení bylo možné díky aktivnímu přístupu kolegů z Interpolu Soul. Podezřelého na začátku června zatkli. Po všech nezbytných právních úkonech převzali v úterý večer muže v Soulu čeští členové cizinecké policie a letecky ho eskortovali do Česka

„Zadržený muž na fiktivní obchod s pohledávkami vylákal od několika poškozených téměř deset milionů korun, které měl výrazně zhodnotit. Místo odkupu a prodeje pohledávek využil peníze pro vlastní potřebu a před trestním stíháním uprchl do zahraničí,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Hledaná osoba je v České republice trestně stíhána pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, kterým měla být způsobena škoda ve výši téměř 7 milionů korun. Trestnou činnost páchala v letech 2012 až 2013 a poté odcestovala do Korejské republiky, kde pobývala až do svého zadržení v červnu 2023.

Žádost o vydání byla Ministerstvem spravedlnosti ČR podána na základě Evropské úmluvy o vydávání. Korejské orgány vydání povolily v červenci 2023. Vydání bylo poté realizováno orgány Policie ČR.

Jedná se o první případ, kdy Ministerstvo spravedlnosti ČR požádalo Korejskou republiku o vydání osoby. „S ohledem na specifické okolnosti případu a odlišnou právní úpravu Korejské republiky bylo nezbytné, aby všechny zúčastněné složky, včetně orgánů Policie ČR, českého soudu a státního zastupitelství a Velvyslanectví ČR v Soulu, vyvinuly maximální úsilí pro úspěšnou realizaci případu,“ dodal Řepka.

(epa)