Bartoš spolu s poslankyní ANO Zuzanou Ožanovou doporučil zvýšit o polovinu na 300.000 korun vyvolávací cenu, kterou vláda navrhla pro veřejnou dražbu movitých věcí ve zjednodušeném režimu Foto: pxhere

Sněmovna zřejmě zjednoduší a sjednotí pravidla provádění veřejných dražeb

Sjednotit a zjednodušit pravidla pro konání veřejných dražeb s ohledem na jejich převažující elektronickou formu má zákon, který dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. Norma počítá také se vznikem Centrální evidence veřejných dražeb, což má zjednodušit proces povinného zveřejnění dražebních dokumentů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) kvůli tomu navrhl roční odklad účinnosti zákona na rok 2025, aby byl mimo jiné čas na zprovoznění evidence.

Bartoš spolu s poslankyní ANO Zuzanou Ožanovou doporučil zvýšit o polovinu na 300.000 korun vyvolávací cenu, kterou vláda navrhla pro veřejnou dražbu movitých věcí ve zjednodušeném režimu. Podle poslankyně je důvodem nárůst cen věcí, například ojetých automobilů, které jsou obvykle draženy na takzvaných aukčních portálech.

Zákon je v zásadě totožný s předlohou předchozí vlády z roku 2020, kterou Sněmovna v předvolebním složení nestihla schválit. Zákon kvůli tomu podporují i poslanci z opozičních hnutí ANO a SPD. Proti návrhu naopak opakovaně protestovala Komora dražebníků ČR, které vadí plánovaný vznik Centrální evidence veřejných dražeb. Náklady na vytvoření systému mají být 8,1 milionu korun. Roční náklady na provoz ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje na 500.000 korun. Celkové přínosy soukromému sektoru představují 28 milionů korun ročně.

Komora dražebníků vznik centrální evidence zpochybňuje s tím, že obdobný systém od roku 2000 provozuje Česká pošta. Stávající systém ale podle ministerstva už neodpovídá současným standardům. Nový systém by měl celý proces zautomatizovat a seznam dražebníků propojit se základními centrálními registry. Komoře také vadí možnost ukládat dražebním úředníkům v případě jejich provinění až milionové pokuty, což údajně může vést k vytvoření korupčního prostředí.

Zákon má podle ministerstva odstranit nesoulad stávající právní úpravy veřejné dražby s občanským právem a sjednotit pravidla pro konání dražeb. S dražebním zákonem souvisí i změna živnostenského zákona. Veřejné dražby na návrh vlastníka se mají přesunout podle Bartoše z dosavadního režimu koncese do mírnějšího režimu vázané živnosti pod názvem Provádění veřejných dražeb s výjimkou dražeb nucených. Nucené dražby i nadále zůstanou v nejpřísnějším režimu koncese. Kromě toho bude zrušena současná živnost provádění dobrovolných dražeb u movitých věcí podle zákona o veřejných dražbách, která vzhledem k zmíněnému uvolnění pravidel pozbude praktického smyslu.

(čtk)