Profesor Jiří Jelínek Foto: Jan Nový

Konec Jelínka a Bezoušky v legislativní radě vláda odložila, ministři chtějí změny projednat

Vláda na středečním zasedání odložila návrhy na změny Legislativní radě vlády (LRV), protože ministři měli zájem je probrat. Materiál byl přitom zařazený v části bez rozpravy, kabinet se tak k němu vrátí na některém z dalších jednání. Novinářům to po dnešní bilanční schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Česká justice jako první upozornila, že v poradním orgánu mají skončit profesor Jiří Jelínek a Petr Bezouška. Šalomoun to zdůvodnil tím, že potřebuje v radě specialisty s jinou odborností.

Bezouška v lednu upozornil, že LRV projednává materiál umožňující rozdělení polostátní energetické společnosti ČEZ. Rada následně nedoporučila kabinetu tuto pasáž novely zákona o přeměnách obchodních společností a družstev přijmout. Ekonomickému deníku Bezouška ve středu řekl, že odvolání je reakcí na jeho facebookový status ohledně materiálu. „Jen dodávám, že jsem nevyzradil žádnou tajnou informaci, neboť návrh té regulace byl již dva měsíce dostupný ve veřejné knihovně vládní legislativy, do níž má přes internet přístup každý člověk,“ uvedl. České justici Bezouška sdělil, že oficiální znění jeho odvolání je „úsměvné“.

Právník Petr Bezouška. Foto: PRK Partners

Šalomoun návrh změn v radě vysvětluje tím, že většina materiálů projednávaných LRV spadá pod obor správního práva. „Pokud chci přivést nové odborníky se specializací na správní právo, tak jsem takříkajíc musel uvolnit místo a odvolat někoho z těch oblastí, kde mám nadbytek odborníků,“ uvedl. Bezouška se věnuje občanskému a pracovnímu právu a Jelínek trestnímu právu.

Vláda podle výsledků zasedání bod ve středu přerušila. „Byl zařazen bez rozpravy, nepočítalo se, že by se o něm diskutovalo. Ministři projevili zájem o materiálu ještě diskutovat, takže to zařadíme někdy jindy,“ doplnil Šalomoun. Délku středečního jednání podle něj také limitovalo, že bylo po jeho konci plánované zasedání Bezpečnostní rady státu za účasti prezidenta Petra Pavla.

Legislativní rada je poradním orgánem vlády v oblasti její legislativní činnosti. Má zpravidla 30 členů, kteří vykonávají práci pro LRV za symbolickou odměnu. Zasedá obvykle jednou za dva týdny.

(epa, čtk)