Soudce Josef Baxa na konferenci NSS Foto: NSS

Po Rychetském chceme v čele Ústavního soudu Baxu, shodli se Nerudová a Pavel

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa má šanci stanout v čele Ústavního soudu (ÚS), pokud budou v prezidentských volbách úspěšní kandidáti Petr Pavel, či Danuše Nerudová. Nerudová i Pavel v předvolební debatě Deníku sdělili, že by Baxu jmenovali předsedou ÚS. „V tuto chvíli to není vůbec vhodné komentovat,“ reagoval pro Českou justici Josef Baxa.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS), který tuto instituci vedl do roku 2018 a nyní je řadovým soudcem tohoto soudu, Josef Baxa, má velkou šanci stát se nástupcem Pavla Rychetského. Prezidentští kandidáti Danuše Nerudová a Petr Pavel totiž v předvolební debatě Deníku odpověděli kladně na otázku, zda by Baxu na ústavního soudce navrhli a v případě schválení Senátem ho posléze také jmenovali předsedou ÚS.

Generál Petr Pavel Foto: Kampaň Petra Pavla

Oficiálně se tak potvrdily informace z táborů obou kandidátů, že Josef Baxa patří mezi jejich favority. Právě radikální obměna ÚS bude pro nového českého prezidenta jedním z prvních úkolů, v letošním roce totiž postupně skončí mandát hned sedmi soudcům, dalším čtyřem pak v roce příštím.

Prezidentskou nominaci na ústavní soudce však musí potvrdit následně také Senát, v němž má silné zastoupení ODS (36 senátorů). Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v připravovaném rozhovoru České justici sdělil, že bude chtít se senátory o nové podobě Ústavního soudu mluvit.

Danuše Nerudová Foto: Kampaň Danuše Nerudové

Podle informací České justice se prosazuje mezi některými politiky názor, že by se měla vrátit dobrá praxe z dob prezidentství Václava Havla, která částečně pokračovala i v prvních letech mandátu Václava Klause, totiž že se nominace na ústavní soudce se Senátem předjednávají a vede se mezi ústavními institucemi dialog. V posledních letech se totiž stávalo zvykem, že Senát navržené kandidáty odmítal potvrdit a dialog mezi Pražským hradem a Senátem nahradil vliv různých zájmových skupin, novinářů a v senátní struktuře usazených akademiků.

Petr Dimun