Štrasburský soud posoudil případ českého novináře Foto. Pixabay

Byl trest deset měsíců podmíněně pro novináře MF Dnes přiměřený? Otázku rozhodl štrasburský soud

Byl trest deset měsíců vězení podmíněně pro novináře Mladé fronty Dnes Martina Vokáče svojí povahou a přísností přiměřený? Otázku rozhodl Evropský soud pro lidská práva v rozsudku Vokáč v. ČR, který vyhlásí 7. července 2022. Vokáč byl odsouzen za pomluvu, když v roce 2012 napsal, že vedoucí jihlavský policista byl jedním z útočníků rvačky na večírku. Policista však byl pouze jedním z účastníků večírku. Stížnost k ESLP podal novinář.

Stížnost se týká odsouzení stěžovatele, novináře, za trestný čin pomluvy kvůli online článku obsahujícímu nepravdivá a pomlouvačná tvrzení o policistovi. Stěžovateli byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v trvání deseti měsíců se zkušební dobou na dva roky, uvádí Evropský soud pro lidská práva stručnou charakteristiku případu.

Začalo to zprávou o rvačce na Čeřínku

Případ, o kterém Evropský soud pro lidská práva zatím nezveřejnil žádná další fakta, byl široce medializován v České republice. Podle informací z dobového tisku se na podzim roku v roce 2012 konal večírek v rekreační oblasti Čeřínek. Na akci mělo dojít k bitce mezi policisty z večírku a dvacetiletým studentem ze sousední chaty. O události vysílala i TV Nova a psal deník Blesk.

Redaktor regionální redakce MFDnes v rámci zpravodajství získal informaci, že mezi útočníky měl být i vedoucí jihlavský policista Petr Petr. Což nebyla pravda, policista byl pouhým účastníkem večírku, jak následně vyšetřila i Generální inspekce policejních sborů. Vyšetřování skončilo obžalobou novináře pro trestný čin pomluvy. Soudce Okresního soudu v Jihlavě nejprve odsoudil Martina Vokáče trestním příkazem k osmi měsícům vězení podmíněně na dva roky. Proti tomu podal Vokáč odpor, takže se muselo konat veřejné jednání. Neobvyklé jednání, krkolomný případ Případ je neobvyklý a značně krkolomný, když z dobového tisku vyplývá, že i „státní zástupce chtěl smír“. Redakce MF Dnes nesprávný údaj opravila týž den a…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová