Do pomoci postiženým oblastem se zapojily i odsouzené ženy Foto: Vězeňská služba

Do pomoci postiženým oblastem se zapojily i odsouzené ženy

Do pomoci oblastem, které minulý týden poničily silné bouře, se zapojili i vězni. Odsouzení muži i ženy už pomáhají v Jihomoravském kraji či na Lounsku a vznikají i další pracovní skupiny. Na Facebooku to dnes uvedla Vězeňská služba (VS).

„Z desítek vězňů se stali dobrovolníci, kteří právě teď pracují v břeclavském meziskladu humanitární pomoci, kde vykládají kamiony. Další pomáhají rozebírat poškozené střechy,“ uvedl bezpečnostní sbor.

Jako dobrovolnice našly uplatnění i vězeňkyně z Drahonic, které pomáhají v obci Stebno na Lounsku. „V této oblasti lámala vichřice stromy i v okolí Věznice Oráčov. I tady od pátku pomáhají odsouzení muži s odklízením popadaných stromů a úklidu obce,“ sdělila VS.

Z desítek vězňů se stali dobrovolníci Foto: Vězeňská služba

Podle sboru se velká vlna solidarity s postiženými oblastmi zvedla i v ostatních věznicích. „Další pracovní skupiny už se formují ve věznicích Brno, Kuřim či Rapotice,“ uzavřela VS.

Bezpečnostní sbor už v pátek uvedl, že po bouřích sice eviduje majetkové škody, ale že bezpečnost věznic nepříznivé počasí nenarušilo. Obyvatelům postižených obcí nabídl odbornou intervenci svých psychologů a kaplanů.

Na jižní Moravě bouřky s kroupami a tornádem nejvíce postihly Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Poničily 1200 domů a vyžádaly si šest obětí. Ve Stebnu na Lounsku silný vítr poškodil asi 25 domů, tedy zhruba 40 procent tamních nemovitostí. Částečně se živel prohnal i obcemi Blatno a Petrohrad, kde jsou škody nižší.

(čtk)