Lobbista a podnikatel Ivo Rittig Foto: archiv

Případ Rittig a spol: zatýkání lidí osm měsíců po ohlášení novinami

Zvláštní jevy provázejí zatčení a obvinění skupiny deseti osob Ivo Rittiga, jeho dvou advokátů Davida Michala a Karolíny Babákové, Petera Kmetě z Cokeville Assetss, zakladatelů a zaměstnanců firmy Oleo Chemicals a zaměstnanců firmy Peskim. Podle vyjádření Rittigovy další advokátky Kateřiny Kožiakové Oborové byl Rittig v souvislosti s případem Oleo Chemical obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti a zadržen byl, aby nemohl ovlivňovat svědky. Jenže právě takto o případu informovaly Lidové noviny už před osmi měsíci dne 20 února 2014.

Už 20. února 2014 server Lidovky.cz informoval, že poradce generálního ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka Valtr se „vehementně se angažoval v zakázce na předražené jízdenky a podle nejčerstvějšího policejního obvinění sloužil Rittigovi jako informátor.“ „Příprava a realizace projektu Uzavření prostor metra – turnikety a outsourcing služeb spojených s dodávkami pohonných hmot,“ uvedl toho dne mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl, v jakých zakázkách Valtr radil Dvořákovi a jak měl být Rittig propojen s dodávkami nafty pro DP.

„Minimálně zakázka na dodávku nafty měla totožný scénář jako stíhaný obchod s jízdenkami. Vítězná firma Oleo Chemical odváděla provizi z každého prodaného litru společnosti Cokeville Assets se sídlem v Karibiku. Obdobně posílala firmě Cokeville Assests 17 halířů z každé jízdenky papírna Neograph,“ napsaly letos v únoru doslova Lidovky.cz. Policisté přesto proti firmě Oleo Chemical ani proti Ivo Rittigovy a spol. celých osm měsíců nezasáhli. Na ovlivňování svědků a likvidaci důkazů dostali pachatelé údajné závažné hospodářské kriminální činnosti bez tří měsíců celý rok.

Co se týče firmy Oleo Chemical, byla veřejně obviněna z nezákonné činnosti v České televizi už v roce 2011 a už před třemi lety reagovala veřejným prohlášením: „Představenstvo společnosti OLEO CHEMICAL, a.s.důrazně odmítá nepravdivá nařčení, spekulace a zavádějící domněnky, které mají vytvořit dojem, že se OLEO CHEMICAL, a.s. účastní jakéhokoli nezákonného jednání. OLEO CHEMICAL, a.s. se v tomto roce stala, podobně jako jiné velké společnosti, terčem šikanózního insolvenčního návrhu, který byl opakovaně prvoinstančním soudem rozhodnut ve prospěch OLEO CHEMICAL, a.s. V této souvislosti se OLEO CHEMICAL, a.s. domnívá, že prezentovaná nařčení jsou pokračováním nekalých konkurenčních praktik,“ uvedla firma na svých stránkách v roce 2011. Že by bylo firmě umožněno další tři roky pokračovat v trestné činnosti a zvyšovat způsobenou škodu, aniž by proti ní zasáhla policie, je dokonce v rozporu se zákonem.

V jaké výši a komu byla způsobena škoda údajnou kriminální činnosti organizované skupiny údajných zločinců z Oleo Chemical, Ivo Rittig a jeho advokátů a dalších osob, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula v souvislosti s obviněním v tiskové zprávě neuvedl.

„Dnešního dne zahájil policejní orgán Policie České republiky, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, trestní stíhání 10 osob pro spáchání zločinů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), písm. c), tr. zákoníku, porušení povinnosti při správě cizího majetku dle § 220 odst. 1, odst. 2 písm. a) odst. 3 tr. zákoníku a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 216 odst. 1 písm. a), odst. 4 písm. a), písm. b), písm. c) trestního zákoníku. Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ uvedl v tiskové zprávě státní zástupce Adam Borgula. Obvinění podle policejního orgánu měli jednat jako organizovaná skupina, která vyváděla finanční prostředky ze společnosti Oleo Chemical a. s., a tyto dále převáděla za účelem zastření jejich pravého původu.

Jestliže je Ivo Rittig obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy z trestného činu který je podmíněn spácháním jiného trestného činu, museli to být ostatní obvinění, kteří spolu s Rittigem zdrojový trestný čin zorganizovali včetně advokátů Karolína Babákové a Davida Michala. Česká advokátní komora k tomu zatím mlčí.

Ivo Rittig byl poprvé zadržen dne 13. února 2014. Následně byl obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti. Při zadržení byl Rittigovi Obvodním soudem pro Prahu 5 odebrán cestovní pas, proti čemuž podal stížnost. Stížnosti vyhověl Městský soud v Praze dne 20. března 2013, který o stížnosti ten den jednal v neveřejném zasedání a Rittigovým advokátům bylo toto rozhodnutí doručeno až 27. března 2014 do datové schránky.

Pouhý den poté, co Městský soud v Praze neveřejně rozhodl o navrácení pasů Rittigovi, byl 21. března 2013 Rittig policií opět zadržen a jako důvod zadržení byl uveden pouze jediný důvod, a to vazba. Soud v tomto případě návrhu na vazbu nevyhověl.

Proti rozhodnutí Městského soudu v Praze o navrácení pasu Ivo Rittigovi podala dne 9. června 2014 ministryně Helena Válková stížnost pro porušení zákona. Nynější kolo dění kolem Iva Rittiga a jeho společníků přichází krátce předtím, než o stížnosti bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Irena Válová