Vladimír Zimmel je náměstkem ministryně spravedlnosti pro trestní politiku od srpna loňského roku Foto: MSp

Náměstek ministryně spravedlnosti pro trestní politiku Vladimír Zimmel se ujal funkce

Ministerstvo spravedlnosti má znovu plný počet náměstků. Čtvrté místo, uvolněné po červnovém odvolání Pavla Šterna, v pondělí obsadil bývalý policista Vladimír Zimmel. Na starost bude mít oblast trestní politiky, kam spadá například vězeňství.

„Vítám posilu, která v osobě pana náměstka Zimmela přichází na ministerstvo. Současné úkoly v oblasti trestní politiky jsou náročné a vyžadují plné nasazení. Patří k nim například zavedení elektronického monitorovacího systému nahrazujícího ve vhodných případech nepodmíněné tresty odnětí svobody,“ uvedla při uvedení Zimmela do funkce ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Vladimír Zimmel řekl, že se s ministryní shoduje na prioritách a na hlavních úkolech, které ho v následujícím období čekají. „Na práci na Ministerstvu spravedlnosti se těším, začínám se hlouběji seznamovat s problematikou v jednotlivých oblastech, které spadají do mé kompetence,“ řekl Zimmel. Podrobnější rozhovor o prioritách pro Českou justici Zimmel odmítl, chce se nejprve důkladně seznámit se svěřenými oblastmi.

Mgr. Vladimír Zimmel absolvoval Policejní akademii ČR. Poté působil dlouhá léta jako kriminalista a odborník na finanční kriminalitu, zejména problematiku praní špinavých peněz. Stál u vzniku finanční policie (Útvaru odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality SKPV), kterou také v letech 2004 – 2006 řídil. Po rozpuštění finanční policie působil v roce 2007 ve funkci náměstka ředitele Úřadu služby kriminální police a vyšetřování a v červnu 2008 ukončil na vlastní žádost po více než 20 letech služební poměr u Policie ČR.

Válková svého náměstka pro vězeňství a trestní politiku Pavla Šterna, který byl ve vedení resortu nominantem ČSSD, odvolala v polovině června. Důvodem byl spor o plánovaný tendr na tzv. elektronické náramky pro domácí vězně. Štern odmítl Válkové poskytnout podrobnější údaje k nabídkovému řízení a kvůli jejímu údajně nestandardnímu chování ministryni udal protikorupční policii. Válková se prý snažila získat o průběhu řízení informace, na které neměla nárok. Válková pak plánované výběrové řízení zrušila.

Robert Malecký