Jednací síň Foto: Tomáš Nahodil

Zaměstnanci na soudech se stávkou za vyšší platy počkají kvůli povodním

Ve stávkové pohotovosti kvůli nízkým platům pokračuje Odborový stav justice. Samotnou stávku ale odloží zřejmě až na říjen. „Vzhledem k povodním jsme se rozhodli, že budeme solidární. Takže stávku trochu posuneme. Mezi lidmi zasaženými povodněmi jsou také zaměstnanci soudů,“ uvedla pro Českou justici zástupkyně odborů Anna Pospíšilová.

Ministerstvo s odbory stále vyjednává. „Rozhodnutí odborové organizace respektujeme. Ministerstvo spravedlnosti jedná se zástupci odborů pravidelně, naposledy 9. září. Aktuálně avizované navýšení pro rok 2025 bude cca o 2 tis. vyšší, než jsme avizovali posledním jednání,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Odbory v tomto týdnu dostaly informace od kolegů ze soudů, které obeslaly kvůli účasti na stávce. „Podle reakcí se na většině soudů stávky zúčastní od 75 do 100 procent zaměstnanců. Jsou i soudy, kde to bude pod 50 procent, ale to jsou výjimky,“ uvedla Pospíšilová. Jednání s Ministerstvem spravedlnosti podle ní nepřineslo uspokojující výsledek. Odbory usilují vedle navýšení platů také o změnu systému odměňování justičních zaměstnanců a o vytvoření speciálních platových tabulek.

I odboráři veřejného sektoru tento týden zrušili kvůli situaci kolem povodní své plánované čtvrteční jednání ke zhodnocení vyjednávání s vládou o růstu platů a stanovení případného dalšího postupu. 

Stávka by mohla proběhnout v říjnu a trvat bude pravděpodobně tři dny. Podporu personálu na soudech vyjádřila minulý týden Soudcovská unie. Soudci platové nároky zaměstnanců podporují dlouhodobě. Někteří dokonce sbírali finance na kompenzaci peněz, o které stávkující zaměstnanci přišli.

Zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního už stávkovali za vyšší platy 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu. Měli omluvené neplacené volno, zameškanou práci museli dohnat v následujících dnech. Soudy kvůli nedostatku personálu zrušily řadu naplánovaných jednání. Některé soudní budovy, včetně podatelen a infocenter, zůstaly zcela uzavřeny, jinde provoz fungoval v omezeném režimu. V neodkladných případech někde zapisovatelky zastupovali soudci.

Eva Paseková