Oslavný tanec Heleny Válkové s předsedou hnutí ANO Babišem Foto: Hnutí ANO

Souboj právníků: Exministryně Válková se v druhém kole senátních voleb utká s Hrabou

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Benešov postoupil obhajující senátor Zdeněk Hraba (za ODS). Za týden se utká s poslankyní a exministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO). Hraba získal 33,28 procenta hlasů, druhá Válková má 26,23 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 35,28 procenta voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů.

Oba jsou právníci. Hraba působil jako advokát Od roku 2020 je předsedou Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury, v letech 2020 až 2022 byl také místopředsedou Ústavně-právního výboru Senátu.

Profesorka Válková je odbornice specializovaná na trestní právo a kriminologii. Působí také jako vysokoškolská pedagožka.

„Chtěl bych poděkovat voličům za to, že dorazili k volebním urnám, poděkovat i soupeřům za férový souboj a pogratulovat paní profesorce Válkové za to, že postoupila do druhého kola. Budu mít možnost se s ní utkat tváří v tvář, tedy v duelu ve druhém kole,“ uvedl Hraba po sečtení hlasů. Z protikandidátky, kterou mu voliči přisoudili, má respekt. „Procenta, která paní profesorka dostala, svědčí o tom, že to bude těžký soupeř,“ podotkl.

Na třetím místě skončil bývalý hokejový brankář Dominik Hašek (TOP 09) s 20,28 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí je Andrea Švojgrová (Piráti) s 12,45 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Roman Hořejší (SPD), volilo ho 5,04 procenta voličů.

Zda bude Hraba vyjednávat o podpoře před druhým kolem, zatím není jasné. „Bývá zvykem, že se s protikandidáty, kteří nepostoupili do druhého kola baví, jedná o nějaké možné podpoře. Zatím o tom neuvažuji, ale určitě si myslím, že se s kolegy budeme bavit, kdo by mě případně podpořil do druhého kola,“ dodal Hraba.

Hraba (tehdy za STAN) v roce 2018 zvítězil v Benešově ve druhém kole s 60,95 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Kozák (ODS). Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů.

(čtk, epa)