Ministr spravedlnosti se setkal s předsedkyní Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenkou Ceplovou Foto: MInisterstvo spravedlnosti

Ministr Blažek slavnostně zahájí stavbu Justičního areálu v Ústí nad Labem za 2,3 miliardy

Stavbu Justičního areálu v Ústí nad Labem slavnostně zahájí 18. září ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Podle ministerstva se události v části Bukov zúčastní i další významní představitelé z Ústeckého kraje. Stavba, která má stát 2,25 miliardy korun, už přitom měla dávno stát. Před 11 lety na základní kámen poklepal tehdejší prezident Miloš Zeman s exministryní Marií Benešovou.

O potřebě výstavby nového areálu pro severočeskou justici se hovoří už přes 20 let. Krajský soud se totiž nachází v záplavové zóně u řeky Labe v části Střekov. Prostory jsou v havarijním stavu. Od doby, kdy na základní kámen plánované budovy poklepal exprezident Zeman, cena výstavby vzrostla o více než polovinu. Na začátku se hovořilo o sumě 850 milionů korun. Tendr však opakovaně provázely komolikace, stavbě neprospělo ani časté střídání ministrů.

Ministerstvo spravedlnosti v srpnu podepsalo se sdružením firem smlouvu na stavbu rozsáhlého areálu za 2,25 miliardy korun. Budou zde sídlit nejen soudy a státní zástupci, ale i například krajská probační a mediační služba. Smlouvu resort uzavřel se srdužením firem VW Wachal, Gardenline a Yucon CZ, vedoucím společníkem je VW Wachal.

Krajský soud v Ústí nad Labem je v havarijním stavu Foto: Robert Malecký

V objektu by mělo pracovat 828 lidí, čímž by se stavba stala druhým největším justičním areálem v zemi po areálu Na Míčánkách v Praze, kde pracuje tisícovka lidí. V areálu v Ústí bude také 316 parkovacích míst, plocha kanceláří přesáhne 8600 metrů čtverečních, uvedlo ministerstvo.

Ústecké soudy budou mít v areálu k dispozici 46 jednacích síní různých velikostí. Právě chybějící velká soudní síň byla jedním z problémů současné budovy, která funguje od roku 1974. Objekt se navíc nachází v záplavovém území a při povodních ho několikrát zatopila voda.

Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo zadávací řízení na výstavbu areálu už v minulosti, letos v únoru ho ale muselo zrušit. Nabídkové ceny podle něj přesáhly jeho rozpočtové možnosti poté, co antimonopolní úřad vyloučil vybraného dodavatele.

Budova Krajského soudu v Ústí nad Labem byla postavena a zprovozněna v 70 letech minulého století. Z hlediska kapacity byla budována pro cca 120 zaměstnanců, přičemž v posledních letech v budově pracuje více jak 300 zaměstnanců.

(epa)