Kryptoměna Bitoin, ilustrační snímek. Foto: Bitcoin.ag

Končí „divoký západ“ kryptoměn. Zákon o digitálních financích jim dá pravidla

Svět kryptoměn se dočká přísnějších pravidel. Zavést je má nový zákon o digitálních financích, který nyní čeká závěrečné Poslanecké sněmovně. Ve středu ho ke schválení doporučil klíčový rozpočtový výbor. Poskytovatelé služeb se budou muset registrovat u České národní banky. Ta bude dohlížet také třeba na poradenství v oblasti investic do kryptoměn. Kromě větší ochrany spotřebitele je cílem předcházet praní špinavých peněz nebo obcházení sankcí.

Kryptoaktiva dnes stát reguluje spíše okrajově. Na dílčí aspekty obchodování s nimi se sice vztahují jiné regulace, ve spoustě dalších aspektů ale zůstává celá věc právně nepodchycená. Konkrétně: Finanční analytický útvar dohlíží na to, aby nebylo obchodování s kryptoměnami používané k praní špinavých peněz. Finanční úřad zase na daňovou stránku. Jinak je však v celé věci legislativní vakuum.

Právě to má změnit nový zákon z dílny ministerstva financí, který navazuje na dvojici evropských legislativ, nařízení o trzích kryptoaktiv (MiCA) a nařízení o digitální provozní odolnosti (DORA). Ten nedávno prošel druhým čtením v Poslanecké sněmovně.

Licence od ČNB

Zprostředkovatelé prodeje kryptoaktiv se nově budou muset registrovat u České národní banky (ČNB), kterou zákon určí jako orgán dohledu. “Pro ČNB, pokud bude určena orgánem dohledu, to znamená licencování a dohled v této oblasti, tedy licencování poskytovatelů služeb souvisejících s kryptoaktivy, následný dohled plnění jejich povinností a ukládání pokut v případě nedostatků,” popsal Jaroslav Krejčí z odboru komunikace ČNB.

Poslanecká sněmovna Foto: PSP

Kromě toho bude mít banka na starost povolování emisí stablecoinů, neboli kryptoměn vázaných na jiná aktiv, vydávaných v ČR a dohled nad plněním podmínek jejich fungování nebo dohled nad řádným fungováním trhu s kryptoaktivy. Tedy hlídání, zda nedochází k insider tradingu nebo manipulaci se zákazníky.

S cílem zjistit alespoň hrubý odhad toho, kolik subjektů by si mohlo o povolení požádat, zveřejnila ČNB vloni v listopadu výzvu pro potenciální žadatele. „Dosud se k této výzvě přihlásilo 20 zájemců,“ uvedl Krejčí.

A licenci budou potřebovat i poskytovatelé poradenství týkajícího se kryptoaktiv. Pravidla by měla být obdobná jako u běžných poskytovatelů investičních služeb.

Lepší ochrana, méně konkurence

„Většina uživatelů burz, které již nyní splňují přísné požadavky na ochranu zákazníků, nezaznamená zásadní změny,“ říká Dominika Vykydalová, spoluzakladatelka edukačního spolku Holky v kryptu.

Co se změní, bude povinnost pro poskytovatele ověřovat identitu svých zákazníků i u menších transakcí pod 25 tisíc korun. To dosud u některých subjektů nebylo nutné. Zákazníci mohou podle ní také pocítit zvýšení cen za služby. „Náklady, které v tuto chvíli kryptosubjekty žádající o licenci mají, přenesou v nějaké podobě na koncového zákazníka,“ očekává Vykydalová.

Na jednu stranu se tak podle ní zvýší ochrana spotřebitele – trh se očistí od vyloženě podvodných subjektů. Na druhou stranu se smrskne na menší množství subjektů. Menší féroví hráči, kteří nemají dostatečné zdroje a kapacity, totiž podle ní nebudou schopni splnit náročné regulační požadavky.

Karolína Novotná