Příslušnice Vězeňské služby Foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba láká nové zaměstnance: Tetování v práci už nevadí

Doba se změnila a většina tetování na těle již nebrání práci ve Vězeňské službě. Té se dlouhodobě nedostává pracovníků a proto upozornila na nový přístup. „Uchazeč o přijetí do služebního poměru může mít na viditelných částech těla, jež nezakrývá letní služební stejnokroj, tetování, a to s výjimkou celé hlavy, krku, prstů a hřbetu rukou,“ upozornila nyní Vězeňská služba na sociálních sítích.

Dříve bylo běžnou praxí, že s výrazným tetováním práce ve Vězeňské službě vykonávat nešla. Pokud šlo tetování zakrýt, nosil dotyčný dlouhý rukáv či punčochu. Obecně je sice nyní tetování na těle povoleno, nesmí však obsahovat vyobrazení s motivy extremistickými zakázanými symboly a znaky, a to včetně motivů propagujících hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka, nebo vulgárními a v důsledku toho neslučitelnými s výkonem služby. „To v praxi znamená, že nejsou žádoucí žádné svastiky, acaby, zašifrované monogramy či data narození kohosi a podobně. Ostatně netýká se to jen tetování, ale také lidí, kteří je nosí,“ uvádí nyní zástupci Vězeňské služby.

Vězeňská služba se potýká s nedostatkem pracovníků dlouhodobě a to i přesto, že nabízí náborový příspěvek. Například tabulkový počet zaměstnanců a příslušníků Věznice Valdice, kde nedávno hrozila vzpoura vězňů, je 419,5 místa, z tohoto počtu bylo v polovině června obsazeno 350 míst. Věznice jsou přitom stále přeplněné a jejich počet je lehce pod 20 tisíci.

Nejhorší situace je podle ministerstva v pražské pankrácké věznici, kde kvůli nedostatku příslušníků nelze přes výpomoci z jiných věznic zajistit v potřebném rozsahu eskorty vězňů. Ty jsou přitom bezpodmínečně nutné jak pro práci soudů, tak i pro zdravotní péči o vězně. 

Příslušníci Vězeňské služby Foto: Vězeňská služba

Za období od letošního ledna do května má Vězeňská služba podle ministerstva o 80 příslušníků méně než loni. Neobsazená místa se ale nedaří naplňovat, roste tedy tlak na přesčasové služby. Nově přijatí příslušníci jsou navíc zhruba čtyři měsíce v nástupním kurzu, vlastní službu na věznici tedy nevykonávají. Podle resortu to v důsledku znamená nedostatečný rozpočet, z něhož nelze uhradit všechny výdaje a posílit motivační složky platů.

Ministerstvo spravedlnosti nedávno žádalo vládu o mimořádnou dotaci pro vězeňství 1,2 miliardy korun. Při náboru nových příslušníků splňuje kritéria jen každý sedmý uchazeč o tuto náročnou práci. Neobsazenost míst příslušníků tak narůstá – za měsíc duben cca o sto. To je nutné řešit službami přesčas a demotivujícím opakovaným převelováním příslušníků k tzv. výpomocem až na tři měsíce do věznic s vysokou neobsazeností,“ popsal úřad v materiálu. Nakonec na platy kabinet Vězeňské službě přidal 152 milionů korun.

(epa)