Nový britský premiér Keir Starmer Foto: Labour party

Nový britský premiér Starmer byl advokátem i hlavou prokuratury

Advokátem i státním zástupcem byl v minulosti nový britský premiér Keir Starmer. Zabýval se převážně obhajobou se specializací na problematiku lidských práv. V letech 2008 až 2013 působil jako hlava veřejné žaloby i šéf královské prokuratury. V roli advokáta figuroval v ostře sledovaných procesech proti společnostem Shell a McDonalds nebo v kauze spojené s uzavřením dolů za někdejší konzervativní premiérky Margaret Thatcherové.

Starmer se stal advokátem v roce 1987. V roce 2009 se stal jedním ze zástupců advokátní komory. V několika karibských zemích obhajoval osoby odsouzené k trestu smrti.

Obhajoval například Lee Clegga, bristkého vojáka, který byl odsouzen za vraždu za účast na střelbě na teenagera v Belfastu v roce 1990. Clegg a jeho kolegové vojáci obsluhující kontrolní stanoviště stříleli na ukradené auto. Clegg byl odsouzen na doživotí, ale při obnově procesu byl na základě nových důkazů osvobozen.

Jako obhájce působil i v případu McLibel. Šlo o žalobu pro urážku na cti podanou společností McDonald’s proti ekologickým aktivistům Helen Steel a Davidu Morrisovi. Ti distribiovali letáky o tom, co je vše špatného na společnosti McDonald’s. Manžele Starmer hájil v rámci pro bono aktivit. Případ skončil až u Evropského soudu pro lidská práva.

Zabýval se trestem smrti

Starmer později sloužil jako poradce pro lidská práva u Policejního rady Severního Irska a Asociace vrchních policejních důstojníků a v letech 2002 až 2008 byl také členem poradního výboru ministerstva zahraničí a Commonwealthu pro trest smrti. Známý je také svými právní názory proti válce v Iráku, o které se domníval, že není podle mezinárodního práva zákonná, protože neexistuje žádná rezoluce OSN, která by ji výslovně opravňovala. V roce 1990 se stal členem Doughty Street Chambers a v roce 2002 byl jmenován Queen’s Counsel (QC).

Volby v Británii drtivě ovládli labouristé Foto: Labour party

V roce 2008 stal novým šéfem veřejné žaloby a královské prokuratury po Kenu Macdonaldovi. Během svého působení se Starmer zabýval řadou významných případů. V únoru 2010 oznámil rozhodnutí prokuratury stíhat tři labouristické a jednoho konzervativního poslance za trestné činy související s falšováním účetnictví. Všichni byli shledáni vinnými.

Rytíř komandér

V roce 2013 Starmer oznámil změny v tom, jak se bude vyšetřovat sexuální zneužívání v důsledku skandálu Jimmyho Savila a policejního vyšetřování operace Yewtree. Starmer opustil úřad v listopadu 2013 a byl nahrazen Alison Saunders. Získal čestné tituly z několika univerzit a byl jmenován rytířem komandérem Řádu lázní (KCB) v novoročních vyznamenáních za zásluhy o právo a trestní soudnictví v roce 2014.

V britském parlamentu zasedá Starmer od roku 2015, od září 2015 do června 2016. Byl také stínovým ministrem pro přistěhovalectví. Již v roce 2015 se o něm mluvilo jako o kandidátovi na lídra strany, tehdy to ale Starmer vyloučil s odvoláním na svoje nedostatečné politické zkušenosti. Uspěl až o pět let později.

Vedení labouristů převzal Starmer v dubnu 2020 po debaklu strany v minulých parlamentních volbách, který vedl k odchodu výrazně levicového Jeremyho Corbyna. Starmer tuto stranu odklonil od levicové politiky svého předchůdce a přiblížil ji politickému středu. 

Eva Paseková