Profesor Jiří Přibáň Foto: Senát

Senátor Nytra: U Přibáně na klubu zazněly výhrady k publikační činnosti

Senát dnes bude rozhodovat o tom, zda se právník a sociolog Jiří Přibáň a Tomáš Langášek z Nejvyššího správního soudu budou moci stát ústavními soudci. Přimluvit se za to přijde tradičně prezident Petr Pavel, který je nominoval. Oba adepty podpořily senátní výbory ústavně-právní a pro lidská práva, více hlasů v nich získal Langášek. Určité výhrady se podle senátora Zdeňka Nytry objevily na včerejším jednání klubu ODS a TOP 09.

Oba kandidáti ale byli přijati kladně a neočekává se, že by se plénum proti jejich nominaci vzepřelo. Z jednání klíčového ústavně právního výboru Česká justice přinesla obsáhlou reportáž. „Tomáš Langášek nás velmi překvapil svým rozhledem a zkušeností s prací na Ústavním soudu. Byl to podle několika senátorů dokonce zatím nejlepší kandidát,“ řekl senátor Jan Sobotka (STAN) na tiskové konferenci před jednáním senátu s tím, že Langášek by mohl zajistit kontinuitu.

U Přibáně senátoři klubu STAN řešili, zda jeho akademická kariéra bude pro ÚS přínosem. Podle Sobotky přesvědčil o tom, že zkušenost akademika, který nesoudil, rozšíří pestrost soudcovského sboru.

Podle předsedy senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry se na včerejším klubu objevily k Přibáňovi výhrady k jeho publikační činnosti. Konkrétní však nebyl. U Langáška zmínil to, že Nejvyšší správní soud už má na Ústavním soudu výrazné zastoupení. „Máme naprosto volné hlasování a uvidíme, jak ta tajná volba dopadne,“ dodal.

Soudce Tomáš Langášek v Senátu Foto: Senát

Předseda klubu KDU-ČSL a nezávislí Josef Klement novinářům řekl, že po osobním jednání senátorů jeho frakce s kandidáty získal pocit, že klub dává obecnou podporu oběma. U Přibáně zaujala znalost angloamerického práva, u Langáška jeho dřívější působení u Ústavního soudu, uvedl.

Zdeněk Matušek z ANO novinářům řekl, že oba kandidáty jeho klub považuje za vysoce kvalitní. Vhodně by doplnili současné plénum ÚS, míní.

Přibáň a Langášek by mohli v týmu ústavních soudců nahradit místopředsedu soudu Vojtěcha Šimíčka a soudce Tomáše Lichovníka. Bude také třeba obsadit místopředsednický post právě po Šimíčkovi. V současné době je místopředsedkyní Ústavního soudu Kateřina Ronovská.

Senát má schvalovat také novely spisového zákona a zákona o obecních a regionálních úřednících. Rozhodnout má rovněž o nominacích na státní vyznamenání a o uspořádání veřejného slyšení o vlivu silniční nákladní dopravy na stav vozovek.

Podle návrhu programu měla horní parlamentní komora posuzovat sérii výročních zpráv nejrůznějších institucí. Senátní organizační výbor ale doporučil projednání řady z nich odložit, stejně jako zprávy o loňském vývoji EU a nebo informaci o nadcházejícím jednání Evropské rady, které se uskuteční koncem příštího týdne. Další schůze Senátu by se měla uskutečnit 10. července.

(čtk, epa)