Elektronický náramek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Přehledně: 15 let cesty k náramkům pro vězně

V ČR tento týden začal fungovat nový elektronický monitoring domácích vězňů. Možnost domácího vězení zavedl v Česku trestní zákoník počátkem roku 2010. Výhodou tohoto alternativního trestu je mimo jiné to, že odsouzený může přes den chodit do práce a že doma nezpřetrhá vazby s rodinou. Cesta k současnému provozu byla trnitá. Několik zakázek skončilo v minulosti fiaskem. Náramky pro odsouzené se ČR snaží zavést už od roku 2009.

27. ledna 2009 – Prezident Václav Klaus podepsal nový trestní zákoník. Norma, která vstoupila v platnost od ledna 2010, umožňuje za méně závažnou trestnou činnost uložit alternativní trest domácího vězení až na dva roky pod elektronickým dohledem prostřednictvím náramku s čipem.

1. ledna 2010 – V platnost vstoupil nový trestní zákoník, kvůli zpoždění příprav náramků domácí vězně hlídali kontroloři.

3. března 2010 – Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo výběrové řízení na monitoring, hlavním kritériem byla cena. Do tendru se přihlásilo pět uchazečů, začátkem června ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli pochybnostem o postupu ministerstva zakázal až do ukončení šetření uzavřít smlouvu.

29. července 2010 – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (v té době ODS) oznámil, že tendr zruší, protože se jeho pravidla měnila v neprospěch státu a do řízení vstoupila advokátní kancelář exministra Pavla Němce.

Červenec 2012 – Ministerstvo s Probační a mediační službou (PMS) spustilo pětiměsíční testovací projekt na náramky.

Únor 2012 – Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Pavla Blažka (ODS) vypsalo tendr na pětiletou smlouvu na elektronické náramky za zhruba 270 milionů korun. Zavedeny měly být podle představ úřadu od května 2013.

29. dubna 2013 – Ministerstvo se rozhodlo zrušit vypsaný tendr na elektronické náramky a vypsat nový. Původní zakázka by podle úřadu mohla působit jako předimenzovaná, protože počet odsouzených k domácímu vězení se snížil v důsledku amnestie prezidenta Václava Klause z ledna 2013.

16. června 2014 – Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) výběrové řízení na elektronické náramky zastavila; uvedla, že má pochybnosti o transparentnosti řízení.

Exministr Pelikán s náramkem pro vězně Foto: Ministerstvo spravedlnosti

5. srpna 2015 – Probační a mediační služba vypsala zakázku na 250 náramků, do tendru ale nepřišla žádná nabídka.

29. února 2016 – Ministerstvo spravedlnosti a Probační a mediační služba vypsaly novou zakázku na elektronické náramky pro vězně. Do nového tendru se přihlásilo osm zájemců.

26. ledna 2017 – Pět účastníků soutěžního dialogu k tendru na dodání náramků podalo ministerstvu konkrétní nabídku.

22. února 2017 – Vítězem soutěžního dialogu se stala firma SuperCom. Pořízení náramků a provoz monitorovacího centra mělo stát vyjít za šest let na 93 milionů korun.

26. září 2017 – Probační a mediační služba podepsala smlouvu se společností SuperCom. Podle původních představ měl systém začít fungovat už na přelomu února a března 2017.

31. května 2018 – Ministerstvo oznámilo, že testování systému potrvá déle, než se předpokládalo. S ostrým spuštěním se počítalo v červenci

Polovina září 2018 – Probační a mediační služba spustila ostrý provoz náramků.

14. ledna 2020 – Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že firma SuperCom nedodala objednanou novou sadu 120 elektronických náramků, které měly přijít už v říjnu 2019. Když SuperCom objednané náramky s více než půlročním zpožděním doručila, vykazovala podle PMS většina zařízení funkční nedostatky. SuperCom zprávy o nedostatečné kvalitě odmítl.

Listopad 2021 – Probační a mediační služba přestala využívat elektronický monitoring, místo náramků se vrátila k namátkovým kontrolám. Důvodem byly podle PMS rostoucí problémy s dodavatelem systému SuperCom. O tom, kdo za krach dodávek náramků může, se obě strany dále přely.

19. prosince 2022 – Probační a mediační služba vypsala novou zakázku na dodavatele elektronických náramků pro domácí vězně, uzávěrka byla 20. března 2023.

Červen 2023 – Ve výběrovém řízení na dodavatele elektronického monitorovacího systému pro domácí vězně uspěla firma Forsolution CZ, která byla jediným zájemcem.

16. srpna 2023 – Probační a mediační služba (PMS) uzavřela s firmou Forsolution CZ smlouvu, podle níž bude společnost takzvané náramky pro domácí vězně dodávat a zajišťovat jejich provoz po dobu sedmi let za 93,6 milionu korun s DPH. Subdodavatelem zařízení je polská společnost Enigma Systemy Ochrony Informacji. Náramky měly podle ministerstva spravedlnosti fungovat od letošního března, termín se ale posunul.

18. června 2024 – Začal ostrý provoz systému nového elektronického monitoringu domácích vězňů. Jeho start dnes oznámili ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková, náramky zatím dostalo osm odsouzených.

(epa, čtk)