Invalidní žena Ilustrační foto: Pexels

Ombudsman k účasti na jednání: Notáři se musí řídit Úmluvou o právech postižených

Notáři musí umožnit postiženým rovnoprávné jednání. Uvádí to ombudsman Stanislav Křeček. Vychází z případu pozůstalostního jednání po zemřelé matce, kterého se postižená žena na vozíku nemohla osobně účastnit. Soudní komisař je veřejný orgán a je vázán úmluvou. Notářský řád umožňuje jednat z objektivních důvodů mimo kancelář, upozorňuje ombudsman. Notář musí respektovat důstojnost lidí a umožnit jim kontrolu nad životem.

Jednání s těžce postiženou ženou se mělo odehrávat v kanceláři notářky v prvním patře bez výtahu. „Má postižení a je závislá na pomoci jiné osoby ve III. stupni (těžká závislost). K pohybu používá elektrický vozík a potřebuje každodenní osobní asistenci. Stěžovatelka namítala diskriminaci z důvodu zdravotního postižení, protože se nemohla osobně účastnit jednání v rámci řízení o pozůstalosti,“ popsal veřejný ochránce práv.

Případ se odehrál už v roce 2023, avšak šetření uzavřel ombudsman až letos na jaře. Úplný záznam o šetření případu je zde.

„Stěžovatelka byla účastnicí řízení o pozůstalosti po její zemřelé matce. Řízení vedla notářka B., kterou k tomu pověřil Okresní soud v Jablonci nad Nisou. Dne 29. května 2023 stěžovatelka v e-mailové zprávě informovala notářku, že se chce osobně účastnit jednání, které bude ve věci nařízeno. Vysvětlila notářce povahu svého postižení a požádala, aby se jednání konalo v prostorách s bezbariérovým přístupem. Požádala také, aby jí notářka včas oznámila termín jednání, protože si musí domluvit službu osobní asistence minimálně týden dopředu,“ popisuje veřejný ochránce práv situaci.

Mělo se jednání konat v autě?

Podle stěžovatelky jí notářka kontaktovala s tím, že nemůže vést jednání mimo kancelář, protože má v kanceláři spis, počítač, tiskárnu. „Údajně navrhla, že jednání uskuteční za přítomnosti zbývajících účastníků, zatímco stěžovatelka může být na telefonu v autě poblíž kanceláře. Notářka jí po skončení jednání může donést do auta dokumenty k podpisu,“ stěžovala si žena ombudsmanovi.

Žena se však chtěla jednání účastnit osobně. „Vzhledem ke svému postižení nemůže sedět v autě po dobu dvou hodin (odhadovaná délka jednání dle notářky). Stěžovatelka nevlastní auto, a tak by po celou dobu jednání musela hradit službu osobní asistence i taxi službu,“ uvádí ochránce.

V září 2023 měla notářka stěžovatelce sdělit, že jednání se bude konat v přízemí. Žena se přesto ze zdravotních důvodů nezúčastnila.

Notářka se prostřednictvím ombudsmana omluvila

Na dotazy ombudsmana notářka potvrdila, že její kancelář se nachází v 1. patře a vedou k ní schody, v budově není žádné zařízení k umožnění pohybu člověka na vozíku. K tvrzení, že navrhla ženě počkat v autě, se notářka nevyjádřila.

Dědický spis připravila k jednání v srpnu 2023 a poté zajistila pro jednání zasedací místnost v přízemí budovy, ve které se nachází její kancelář. „Notářka se stěžovatelce mým prostřednictvím omluvila za to, že v předvolání zůstala informace o konání jednání v notářské kanceláři. Byla však údajně připravena čekat na stěžovatelku v den a hodinu nařízeného jednání před domem, aby ji doprovodila do zasedací místnosti v přízemí domu,“ uvádí v záznamu o šetření veřejný ochránce práv.

Podle ombudsmana notářka z komunikace se ženou nepochopila, že ji měla dopředu informovat, že zajistila bezbariérově prostory. „Domnívá se, že stěžovatelce poskytla potřebné informace včas. Vycházela z jejího sdělení, že asistenci si musí domluvit nejméně týden dopředu,“ uvádí ombudsman.

Ombudsman: Soudní komisař je veřejný orgán

Podle veřejného ochránce práv „notář v roli soudního komisaře postupuje jako veřejný orgán, a je proto vázán požadavky Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, jejíž je ČR signatářem.

„Stěžovatelka měla podle Úmluvy právo na přiměřené opatření, aby mohla své záležitosti osobně a samostatně řešit a měla účinný přístup ke spravedlnosti. Odepření přiměřeného opatření může představovat diskriminaci,“ uvádí veřejný ochránce práv.

Notář musí provést úkon jinde, pokud je to nutné

K řízení o pozůstalosti pověřuje příslušný soud podle bydliště zůstavitele notáře jako soudního komisaře. „Účastníci řízení o pozůstalosti si tak nemohou soudního komisaře vybrat (například podle toho, zda je jeho kancelář bezbariérová),“ uvádí ombudsman.

Notář sice vykonává svoji činnost v kanceláři, ale neplatí to vždy. Notářský řád umožňuje, aby úkon provedl i na jiném místě. „Notář dokonce musí provést úkon mimo notářskou kancelář, pokud je to nutné. Notář má tuto povinnost, pokud k tomu jsou objektivní důvody (požadovaného výsledku nelze dosáhnout jinak). Ty mohou spočívat na straně notáře (např. nedostatečná kapacita kanceláře vzhledem k počtu účastníků) i účastníka (např. návštěva těžce nemocného člověka za účelem sepsání závěti),“ uvádí příklady takového jednání veřejný ochránce práv.

Notářka proto měla povinnost uskutečnit jednání v prostorech přístupných postižené ženě.

Notářka měla přihlédnout k provozu asistenční služby

Jak dále uvádí veřejný ochránce práv, nemůže ověřit, jak to bylo s návrhem jednat v autě. Může pouze takový postup označit za „nevhodný“.

Co se týče termínu jednání, měla notářka podle ombudsmana „přihlédnout i k provozní době asistenční služby, pokud jí stěžovatelka tyto informace poskytla“.

„Protože stěžovatelka nemůže provozní dobu asistenčních služeb ovlivnit, jde o objektivní důvod. Pokud by úprava času jednání výrazně zvýšila možnosti stěžovatelky osobně se zúčastnit, mohlo by se jednat o přiměřené opatření. Úmluva vyžaduje, aby státy respektovaly přirozenou důstojnost a osobní nezávislost lidí s postižením, a umožnily jim tak kontrolu nad svým životem v co největší míře. K tomuto cíli výrazně přispívá právě osobní asistence,“ vysvětluje ombudsman.

Právní věty

Notářka se musí řídit Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, pokud vede řízení o pozůstalosti. Její kancelář by měla být přístupná lidem s postižením, aby mohli uplatnit svá práva na rovnoprávném základě s ostatními účastníky (§ 13 odst. 1 notářského řádu). Pokud to účastník s postižením potřebuje, musí notářka v některých případech zajistit bezbariérovou místnost nebo upravit termín jednání.

Irena Válová