Doc. JUDr. Vojtěch Šimíček, Ph.D. Foto: Ústavní soud

Novým předsedou volebního senátu NSS bude Vojtěch Šimíček

Novým předsedou senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) ve věcech volebních, místního a krajského referenda a politických stran a hnutí bude Vojtěch Šimíček. České justici to potvrdil předseda NSS Karel Šimka. Šimíček tak nahradí Tomáše Langáška, který zamíří na Ústavní soud (ÚS).

Novým předsedou sedmičlenného senátu NSS ve věcech volebních, místního a krajského referenda a politických stran a hnutí bude Vojtěch Šimíček.

Post předsedy tohoto důležitého senátu se uvolní poté, co bude ústavním soudcem jmenován Tomáš Langášek, který v jeho čele působil osm let. Se jmenováním Langáška vyslovil ve středu souhlas Senát.

Soudce NSS Šimíček, kterému aktuálně skončil mandát ústavního soudce, již předsedou volebního senátu byl.

Senát pod jeho vedením v roce 2010 rozhodl o rozpuštění Dělnické strany. Řešil i stížnosti na první přímé volby prezidenta. Nařídil zaregistrovat k volbě Janu Bobošíkovou, protože se neztotožnil se způsobem, jakým ministerstvo vnitra provedlo kontrolní přepočet podpisů na registračních listinách. Šimíček tehdy patřil k většině čtyř soudců, kteří se nepřiklonili k názoru zbylých tří v čele s tehdejším předsedou NSS Josefem Baxou, že zákon o přímé volbě je protiústavní.

Po Šimíčkově odchodu z ÚS se uvolnila také funkce místopředsedy tohoto soudu. Toho jmenuje prezident republiky. V souvislosti s obsazením tohoto postu se nejčastěji skloňuje jméno Veroniky Křesťanové, někdejší místopředsedkyně Městského soudu v Praze. 

Petr Dimun