Základní varianta kurzu je zdarma Foto: Dean Calma / IAEA

Finanční problémy má až pětina Čechů. Odborníci poradí v kurzu gramotnosti zdarma

Podle nejnovějšího průzkumu České bankovní asociace (ČBA) se každý měsíc potýká s finančními obtížemi 17 procent Čechů. Po zaplacení základních životních nákladů jim nezbývají žádné peníze na spoření, investice ani na pokrytí nečekaných výdajů. Průzkum také odhalil, že počet exekucí loni vzrostl na 4,5 milionu, což představuje nárůst o desetinu oproti roku 2017. Přestože se finanční situace v Česku v posledních letech mírně zlepšila, řada expertů se domnívá, že pokud nedojde ke zvýšení finanční gramotnosti, situace se nezlepší.

Společnost Unicorn Publishing v této souvislosti pod značkou Red Monster připravila kurzy finanční gramotnosti. „Ve spolupráci s odborníky jsme vytvořili dva kurzy. První z nich je obsáhlejší a je určen těm, kteří se chtějí v oblasti financí lépe orientovat. Druhý kurz je určen úplným začátečníkům a je zdarma dostupný všem. Oba kurzy jsou navrženy tak, aby poskytly jak středoškolákům, tak dospělým, nejen teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti, které jsou potřebné k zodpovědnému finančnímu chování,“ uvedl ředitel Unicorn Publishing Jakub Haláček.

Vzhledem k nárůstu bezhotovostních plateb je podle něj schopnost správně se rozhodovat a orientovat ve finančních produktech důležitější než kdy předtím. Právě k posílení těchto dovedností má složit komplexní placený online kurz finanční gramotnosti, který vytvořil certifikovaný expert Michal Špaček s více než dvacetiletou praxi na finančních trzích. „Kurz obsahuje 43 lekcí a osm testů, přičemž každá lekce trvá 5 až 10 minut. Zaměřuje se na základní ekonomické principy, finanční matematiku, správu osobních financí, pojišťovnictví, investice a další relevantní témata,“ popisuje Viktor Skrobach, manažer produkce a výroby kurzů. Dodává také, že úspěšní absolventi získají na konci kurzu certifikát.

Alternativa pro začátečníky

Ti, kteří váhají s investicí do rozsáhlého kurzu „Finanční gramotnost“, mají možnost zdarma vyzkoušet základní vzdělávací kurz nazvaný „Peníze od základů“. Tento kurz připravil Unicorn Publishing ve spolupráci se společností KRUK a na podporu Dne bez dluhů. „Kurz je určen všem začátečníkům a je bezplatný. Obsahuje devět lekcí, které se věnují základům finanční gramotnosti, poskytují informace
o půjčkách a dluzích, včetně možností jejich soudního řešení. Cílem kurzu je naučit účastníky, jak správně sestavit domácí rozpočet a upozornit na nejčastější rizika, která mohou rodinné finance výrazně ovlivnit,“ zmiňuje Skrobach.

Jak ukázal index finanční gramotnosti ČBA, lidé s vyšším vzděláním dosahují lepších výsledků ve finanční gramotnosti, což potvrzuje význam vzdělávání v této oblasti. Také z toho důvodu jsou více ohroženi zejména mladí lidé, kteří kvůli nedostatečným finančním vědomostem často čelí závažným problémům. „Proto jsou naše kurzy speciálně zaměřeny na studenty základních a středních škol, kde je větší potřeba finančního vzdělávání. Naším cílem je motivovat tyto skupiny k získání nezbytných znalostí a dovedností, které nejen zlepší jejich finanční gramotnost, ale také jim otevřou dveře k dalšímu vzdělávání v této oblasti,“ konstatuje Jakub Haláček.

Další informace o kurzech najdete na webové stránce Red Monster a Unicorn Publishing, kde objevíte i odkazy na relevantní studijní materiály a další zdroje, které můžete využít pro další osobní nebo profesní rozvoj v oblasti financí.

(red)