Zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku Foto: Druhá míle

Olomouc nechce zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku, nemá nad ním kontrolu

Postup zavedení své nové sociální služby, kterou zvolil spolek Druhá míle považuje město Olomouc za nevhodný. České justici to sdělil zástupce vedoucího odboru města Olomouc Hynek Pečinka. Zařízení, které začalo naplno fungovat na Svatém Kopečku u Olomouce a má připravit bývalé vězně na návrat do života, se podle něj nachází na soukromém pozemku a město nemá mechanismy, jak jeho činnost kontrolovat. Proti provozu protestují místní obyvatelé. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nedávno provedlo inspekci přímo v objektu. Krajský úřad Olomouckého kraje současně zahájil správní řízení o zrušení registrace této sociální služby z moci úřední.

Pečinka upozorňuje, že Olomouc obecně vítá efektivní programy sociální prevence, které jsou zaměřeny na snižování rizik protiprávní činnosti a začlenění různých problémových skupin jako jsou osoby bez přístřeší, lidé závislí na návykových látkách nebo bývalí vězni do společnosti. 

O záměru spolku Druhá míle na provoz zařízení pro bývalé trestance se podle něj ale město dozvědělo až ve fázi řízení o registraci konkrétních dvou sociálních služeb u Krajského úřadu Olomouckého kraje, kdy již bylo rozhodnuto o tom, že zařízení bude provozováno v soukromém objektu na Svatém Kopečku. „Přitom v Olomouci už téměř 20 let funguje magistrátem garantovaný proces tzv. komunitního plánování sociálních služeb, v jehož rámci se pravidelně setkávají zástupci poskytovatelů sociálních služeb, jsou identifikovány potřeby pokrytí konkrétního území ve městě určitým typem sociálních služeb podle potřeb jejich potenciálních uživatelů, celý proces je plánován a jednotlivá jeho opatření jsou pravidelně hodnocena. Spolek Druhá míle však součástí komunitního plánování není a svůj záměr městu dříve ani nijak neprezentoval. Se spolkem nespolupracují státní ani neziskové organizace, realizující v Olomouci programy pro osoby po výkonu trestu, ani sociální pracovníci (kurátoři pro osoby ve výkonu trestu a po propuštění) Magistrátu města Olomouce,“ vysvětluje Hynek Pečinka.

Olomoucký magistrát hodnotí dosavadní postup spolku provozující zařízení pro bývalé vězně negativně Foto: Magistrát města Olomouc

V místě už je několik zařízení

Město a obyvatelé se podle něj obávají zvýšené zátěže v oblasti Svatého Kopečku, kde už několik zařízení poskytujících sociální služby funguje. Jedná se o charitní Domov Sv. Anežky pro osoby bez přístřeší se sníženou soběstačností a také Dětský diagnostický ústav a Středisko výchovné péče. „Zásadní je obava o bezpečnost (zejména u dětí) v místě. Obyvatelé namítali, že je Svatý Kopeček poutním, turisticky vyhlášeným a navštěvovaným místem, nachází se zde zoologická zahrada. V místě je ale především umístěna pečovatelská služba sv. Norberta, Domy pro osoby se sníženou soběstačností, hospic, dětský diagnostický ústav a je zde umístěna spádová základní a mateřská škola. Dlouhodobě je zde řešena problematika osob bez domova. To vše jsou významné aspekty pro objektivní posuzování vhodnosti samotného umístění sociální služby,“ říká právní zástupkyně obyvatele Svatého Kopečku Milana Vašuta, advokátka Martina Švestková.

Zástupci olomoucké radnice již dříve uvedli, že radnice zařízení nezařadí do krajské sítě sociálních služeb, nebude tedy moci získat dotace. Provoz zařízení vyjde ročně na 5,2 milionu korun. Město navíc uvedlo, že spolek nedodal na magistrát účetní závěrku za předchozí roky. Jak tedy bude spolek provoz financovat? Předseda Milan Vašek mluví o vícezdrojovém financování. „Další možností mohou být granty, fondy, nadace a sbírky. Podnikáme aktivní kroky k tomu, abychom na některé z výše zmíněných zdrojů v budoucnu dosáhli. Spolek dále může vytvářet vedlejší hospodářskou činnost, kterou v této chvíli provozujeme v oblasti vzdělávání a vydavatelství. Rozvoj služby se bude odvíjet od finančních možností spolku,“ uvedl pro Českou justici s tím, že spolek loni splnil zákonné podmínky a registraci jako sociální služba získal.

MPSV přezkoumává registraci

Muži si v zařízení sami uklízí Ilustrační foto: Pixabay

MPSV nyní dokončuje finální podobu rozhodnutí ve věci žádosti o nahlížení do spisu vedeného krajským úřadem Olomouckého kraje ohledně registrace sociální služby. Zároveň MPSV zpracovává rozhodnutí na základě podání podnětu k přezkumnému řízení o registraci sociální služby. „Inspekce poskytování sociálních služeb kontroluje plnění povinností poskytovatelů sociálních služeb stanovených zákonem o sociálních službách a kvalitu poskytovaných sociálních služeb. Inspekci vykonává MPSV může poskytovateli uložit opatření k odstranění nedostatků zjištěných při inspekci. Poskytovatel je povinen splnit uložená opatření ve stanovené lhůtě. Při nesplnění uložených opatření se poskytovatel dopouští přestupku a může mu být uložena pokuta. Při závažném neplnění povinností a nedodržení registračních podmínek lze registraci sociální služby zrušit, což také upravuje zákon o poskytování sociálních služeb a jedná se konkrétně o § 82,“ vysvětlil mluvčí MPSV Jakub Augusta.

Na přelomu roku jednalo zastupitelstvo města o petici několika stovek občanů Olomouce proti záměru spolku. Odbor sociálních věcí magistrátu podle Pečinky nabídl už v září 2023 zástupcům spolku možnost prezentace záměru na jednání pracovní skupiny „Občané v přechodné krizi“ v rámci struktury komunitního plánování sociálních služeb. „Spolek na nabídku nereagoval, stejně jako na další nabídku prezentovat své záměry komisi městské části. Službu spolek poskytuje v objektu soukromého majitele, ani zde není možnost města účinně zasáhnout,“ dodává zástupce vedoucího sociálního odboru.

Vedoucí spolku: Klienti se snaží si najít práci

Občané mezitím proti činnosti sepsali dvě petice a aktivně proti činnosti spolku vystupují. „Musíme se pozastavit nad slovním obratem „aktivní obrana“. Obrana proti čemu? Proti vzniku služby, která má za cíl napomáhat lidem se zájmem začlenit se zpátky do společnosti? V tomto ohledu nemůžeme opomenout zásadní změnu v komunikaci místních obyvatel. Někteří z těch, co nás dříve nepodporovali, se s námi scházejí a vyjadřují nám podporu, ať už slovní nebo materiální,“ reagoval vedoucí spolku Druhá míle Milan Vašek na dotazy České justice.
Bývalí vězni si podle něj snaží najít práci a některým se to už povedlo. Co ale přesně dělají prý sdělit nemůže. „Z důvodu ochrany práv klienta nemůžeme zmínit ani oblast, ve které pracují, ani zaměstnavatele. Klienti si však s dopomocí pracovníků sepsali vlastní životopisy a následně oslovili potenciální zaměstnavatele. V současné době jsou všichni klienti zaměstnáni, pouze jeden nemůže prozatím nastoupit do zaměstnání ze zdravotních důvodů,“ uvedl pouze.

Resocializaci bývalých vězňů zajišťuje jakožto zřizovatel Probační a mediační služba např. v  Probačním domě v Písku. Zde je činnost ale pod přísnou a odbornou kontrolou Ministerstva spravedlnosti. Do probačního domu v Písku přichází klienti po rozhodnutí soudu, který stanoví povinnost absolvovat program ve zkušební době podmíněného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody spolu s probačním dohledem.

Eva Paseková