Soudní síň - Ilustrační foto: Wikimedia/Schuminka Janička

Justiční odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli platům

Mnoha justičním pracovníkům na tuzemských soudech dochází trpělivost s nízkými platy. Odborový svaz justice (OSJ) proto vyhlásil od úterý 23. dubna stávkovou pohotovost. „Pokud resort spravedlnosti je ochoten platit odškodné za průtahy v řízení ve výši 100 000 000 Kč, musí se připravit i na ochromení justice, “ uvádí odbory v oznámení zaslaném České justici.

Představitelé soudů poukazují na nízké platové ohodnocení například zapisovatelek či vyšších soudních úředníků dlouhodobě. Přestože ministr spravedlnosti Pavel Blažek o navýšení prostředků na platy úředníky jedná dlouhodobě a dílčí navýšení loni vyjednal, podle pracovníků na soudech je to stále žalostně málo.
V průměru šlo 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně pro zaměstnance navíc. Platy mají růst nadále a v roce 2025 dosáhnout výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek. Podle odborů je ale třeba náročnou práci justičních pracovníků ohodnotit lépe. „Mnozí ze zaměstnanců justice mají samostatnou rozhodovací činnost, obrovskou odpovědnost a podílí se na vytváření nezávislé soudní moci,“ připomínají zástupci justičních odborů.

Soudcovská unie už dříve uvedla, že případnou stávku zaměstnanců v justici podpoří. „Soudcovská unie se ztotožňuje s oprávněnými platovými požadavky administrativních pracovníků justice a upozorňuje na kolaps na některých soudech v důsledku odchodu zaměstnanců,“ napsalo stavovské sdružení soudců. O exodu zaměstnanců na soudech již Česká justice informovala.

Odbory upozorňují, že pokud se situace nezmění, řadu soudů by mohlo postihnout citelné omezení činnosti. „Pokud resort spravedlnosti je ochoten platit odškodné za průtahy v řízení ve výši 100 000 000 Kč, musí se připravit i na ochromení justice, tedy v dalších průtazích od úseku trestního přes opatrovnický až po exekuční, jelikož ve stávajících podmínkách, kdy stát není ochoten důstojně zaplatit za velmi náročnou a odbornou činnost, tak jak tomu je v západních vyspělých civilizacích, ale požaduje tuto činnost vykonávat po zaměstnancích, kteří jsou mnohdy dopláceny do životního minima a odkázány na sociální dávky  se bohužel opět začne protahovat  vymožení práva spravedlnosti v ČR,“ uvedla za výbor OSJ předsedkyně Anna Pospíšilová. Kvalitní zaměstnanci podle ní odcházejí za lépe placenou a navíc méně stresující prací.

Předsedové soudů oslovení Českou justicí se nejvíce obávají případné stávky protokolujících úřednic. Minimálně na trestních úsecích by to byl pro soudní řízení velký problém. „Zástupci vlády si musí uvědomit, že soudy jsou třetím velmi důležitým a nezávislým pilířem demokracie v ČR. Ani kvalitní soudci bez kvalitního administrativního personálu nebudou moci kvalitně, a hlavně rychle rozhodovat,“ uzavírají odbory.

Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů činil v roce 2021 podle úřadu 32.800 korun. V roce 2022 vzrostl na 34.806 Kč a loni na 36.916 Kč. Průměrná mzda v Česku loni podle statistiků dosáhla 43.341 korun.

Eva Paseková